Ar kada nors užuodėte šviežiai iškepto obuolių pyrago, auštaančio ant palangės, kvapą? Cinamono ir saldžių obuolių aromatas atgaivina prisiminimus apie šeimos susibūrimus ir švenčių tradicijas. Pamatysite, kad pagaminti šį klasikinį amerikietišką desertą nėra taip baisu, kaip atrodo. Puikiai subalansuota sluoksniuota pluta ir švelnūs, prieskoniais pagardinti obuoliai sukuria laiko išbandymą atlaikiusią sluoksnių ir skonių harmoniją. Tačiau kuo šis klasikinis obuolių pyragas su cinamonu toks ypatingas? Atsakymas gali jus nustebinti.
Pagrindinės išvados
- Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu – tai naminėje dviguboje plutoje supjaustyti obuoliai, cukrus ir cinamonas.
- Bendras šio amerikietiško deserto paruošimo ir kepimo laikas – apie 90 minučių.
- Prieš kepdami viršutinę plutą patepkite kiaušinio plakiniu ir cukrumi, kad ji taptų auksinė ir traški.
- Kad įdaras būtų puikus, obuolius sumaišykite su cinamonu, muskato riešutu, miltais ir citrinos sultimis, kol tolygiai pasidengs.
- Iš pradžių 20 minučių kepkite 190 °C temperatūroje, tada dar 30-35 minutes kepkite 175 °C temperatūroje.
Receptas


Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu
Sudedamosios dalys
350 g universalių miltų.
- 350 g universalių miltų
- 225 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
- 1 šaukštas (15 ml) granuliuoto cukraus
- 1 šaukštelis (5 ml) druskos
- 90 ml ledinio vandens
Įdarui:
- 1 kg (saldžiųjų ir raugintų veislių mišinys), nuluptų, su sėklalizdžiais ir supjaustytų griežinėliais.
- 150 g granuliuoto cukraus
- 30 g universalių miltų
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių (30 ml)
- 2 šaukšteliai (10 ml) malto cinamono
- 1/4 šaukštelio (1,25 ml) malto muskato riešuto
- 1/4 šaukštelio (1,25 ml) druskos
Kiaušinių plakiniui:
- 1 kiaušinis
- 15 ml vandens
- 15 g granuliuoto cukraus pabarstymui
Instrukcijos
- Paruoškite plutą: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir pradėkite jį maišyti su miltais konditeriniu peiliuku arba pirštų galiukais, kol mišinys taps panašus į stambius trupinius su žirnio dydžio gabalėliais.
- Po truputį pilkite ledinį vandenį, po 15 ml, atsargiai maišydami, kol tešla susilies. Būkite atsargūs, kad nepermaišytumėte.
- Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, suformuokite diskelius, suvyniokite į plastikinę plėvelę ir bent 30 minučių palaikykite šaldytuve.
- Kol tešla šaldoma, paruoškite įdarą. Dideliame dubenyje sumaišykite griežinėliais supjaustytus obuolius, cukrų, miltus, citrinos sultis, cinamoną, muskatą ir druską. Švelniai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų visos obuolių skiltelės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros.
- Išimkite vieną tešlos diskelį iš šaldytuvo ir ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite jį į maždaug 30 cm skersmens apskritimą.
- Atsargiai perkelkite iškočiotą tešlą į 23 cm skersmens pyrago indą, švelniai prispausdami ją prie dugno ir šonų. Apipjaustykite tešlos perteklių, palikdami apie 1 cm iškyšą.
- Supilkite obuolių įdarą į pyrago tešlą, tolygiai išdėliokite obuolius.
- Iškočiokite panašaus dydžio antrąjį tešlos diską ir uždėkite jį ant įdaro. Apipjaustykite tešlos perteklių ir užspauskite kraštus, kad užsidarytų. Viršutinėje plutoje išpjaukite kelis nedidelius įpjovimus, kad išeitų garai.
- Kiaušinį ir vandenį suplakite, kad gautumėte kiaušinio plakinį. Aptepkite viršutinę plutą kiaušinio plakiniu ir pabarstykite cukrumi.
- Padėkite pyragą ant kepimo skardos, kad susigertų lašai, ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
- Sumažinkite temperatūrą iki 175 °C ir kepkite dar 30-35 minutes, kol pluta taps aukso spalvos, o įdaras burbuliuos pro įpjovas.
- Ištraukite iš orkaitės ir prieš patiekiant leiskite atvėsti ant grotelių bent 2 valandas, kad įdaras sustingtų.
Pastabos
Istorija
Obuolių pyrago ištakos siekia šimtmečius, nors, nepaisant frazės „amerikietiškas kaip obuolių pyragas“, jo ištakos siekia ne Ameriką. Europos kolonistai savo pyragų gaminimo tradicijas į Šiaurės Ameriką atsivežė XVII-XVIII a., pritaikydami receptus, kad būtų galima panaudoti Naujojo pasaulio ingredientus.
Angliškose kulinarijos knygose obuolių pyragai pasirodė jau 1381. Šiuose ankstyvuosiuose variantuose nebuvo cukraus, kuris buvo pernelyg brangus.
Peržvelgę kolonijinės Amerikos kulinarijos knygas, pamatysite, kad XVII a. pabaigoje obuolių pyragas jau buvo pagrindinis desertas. Antrojo pasaulinio karo metu amerikiečių kareiviai žurnalistams sakė, kad kariavo „už mamą ir obuolių pyragą“, taip įtvirtindami patriotines deserto asociacijas.
Šiandieninė klasikinė cinamono prieskoniais pagardinta versija išsivystė per kelias namų kepėjų kartas, tobulinusias šį mėgstamą patiekalą.
Galutinės mintys
Nors istorinė obuolių pyrago istorija atskleidžia jo kelionę per žemynus ir šimtmečius, šio klasikinio deserto meistriškumas suteikia nesenstančio džiaugsmo bet kurio kepėjo repertuare. Pamatysite, kad šis kuklus pyragas – tai ne tik maistas, bet ir prisiminimai prie jūsų stalo bei ryšys su kepėjų kartomis.
Nedvejodami sukurkite šį receptą pagal savo receptą. Nesvarbu, ar norite daugiau cinamono, ar muskato riešuto, ar karamelės, jūsų asmeninis posūkis pagerbia tradiciją ir kartu sukuria kažką unikalaus. Nepamirškite, kad praktika daro meistriškumą; kiekvienas iškeptas pyragas bus geresnis už ankstesnį.
Obuolių pyrago grožis slypi jo paprastume ir pritaikomume. Tai ne tik desertas – tai paguoda, šventė ir kūrybiškumas, iškepti auksinėje plutoje.