Tobuli sviestiniai sausainiai, kaip Prousto madlenos, atveriantys prisiminimų srautą, gali nukelti į vaikystės sekmadienio rytus močiutės virtuvėje. Įsitikinsite, kad šie žalsvi, dribsnių pavidalo skanėstai yra ne tik skanūs – jie yra Amerikos kulinarijos tradicijų pagrindas. Nesvarbu, ar juos patepsite medumi, ar naudosite padažui paskaninti, kuklūs sausainiai džiugina kiekvienu sviesto gabalėliu. Tačiau kas skiria gerą sausainį nuo tokio, kuris tirpsta burnoje? Atsakymas – technika.
Pagrindinės išvados
- Klasikiniai amerikietiški sviestiniai sausainiai – tai dribsniai, aukso spalvos skanėstai, kuriuos paruošite greičiau nei per 30 minučių ir kuriems paruošti užtruksite tik 15 minučių.
- Naudokite šaltus ingredientus ir tešlą apdorokite minimaliai, kad išgautumėte švelnius sluoksnius ir sodrų sviestinį skonį.
- Pasukos suteikia pasukoms pikantiškumo, kuris puikiai subalansuoja šių universalių pusryčių ar vakarienės patiekalų sodrumą.
- Prieš pjaustydami tešlą 6 cm skersmens apvaliu pjaustytuvu ir patepdami viršų ištirpintu sviestu, sukurkite tobulus sluoksnius.
- Kepkite 220 °C temperatūroje 12-15 min., kol taps auksinės spalvos, ir iškepkite maždaug 12 sausainių, kurių kiekvienas turi 225 kalorijas.
Receptas


Sviestiniai sausainiai
Sudedamosios dalys
- 300 g universalių miltų
- 1 šaukštas (15 g) kepimo miltelių
- 1 šaukštelis (5 g) druskos
- 1 šaukštelis (5 g) granuliuoto cukraus
- 113 g nesūdyto sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais
- 240 ml šaltų pasukų
- 1 šaukštas (15 ml) lydyto sviesto
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C ir išklokite kepimo skardą pergamentiniu popieriumi.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų, kol gerai susimaišys.
- Į miltų mišinį sudėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Konditerine formele arba pirštų galiukais įmaišykite sviestą į miltus, kol jie taps panašūs į stambius trupinius, kuriuose liks žirnio dydžio sviesto gabalėlių.
- Mišinio centre padarykite duobutę ir supilkite šaltas pasukas.
- Maišykite šakute, kol tešla vos susilies – ji turi būti šiurkšti, o ne visiškai lygi.
- Išverskite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir atsargiai iškočiokite į maždaug 2 cm storio stačiakampį.
- Sulenkite tešlą į trečdalius, kaip raidę, tada apverskite ją 90 laipsnių kampu ir vėl iškočiokite iki 2 cm storio.
- Šį lankstymo procesą pakartokite dar kartą, kad sausainiuose susidarytų sluoksniai.
- Naudodami 6 cm apvalų pjaustytuvą, pjaukite tiesiai žemyn į tešlą nesukdami (sukimas uždaro kraštus ir neleidžia pakilti).
- Dėkite sausainius ant paruoštos kepimo skardos, išdėstydami juos taip, kad jie vos liestųsi, jei norite minkštų kraštų, arba 2 cm atstumu vienas nuo kito, jei norite traškesnių kraštų.
- Viršų patepkite ištirpintu sviestu ir kepkite 12-15 minučių, kol pakils ir įgaus auksinę spalvą.
- Išimkite iš orkaitės ir patiekite šiltus.
Pastabos
Istorija
Sviestinių sausainių ištakos siekia pirmuosius Amerikos kolonistų laikus, kurie atsivežė Europos kepimo tradicijas ir pritaikė jas prie Naujojo pasaulio turimų ingredientų. Pietų šalių virėjai ištobulino šiuos sluoksniuotus skanėstus XIX a., kai jie tapo pagrindiniu pusryčių patiekalu.
Sužinosite, kad prieš tai, kai 1850 m. komerciniai kepimo milteliai tapo plačiai prieinami, virėjai kaip raugą naudojo potašą arba perlinį peleną. Sviestiniai sausainiai išsivystė iš hardtack – paprasto miltų ir vandens mišinio, kuriuo šimtmečius maitinosi kareiviai ir jūreiviai.
Per Civilinį karą sviestiniai sausainiai buvo greitas maistas abiejų pusių kariams. Jų populiarumas toliau augo, kai išplėtus geležinkelius po visą šalį buvo gabenamas atšaldytas sviestas, todėl šie skanėstai tapo prieinami amerikiečiams visoje šalyje.
Galutinės mintys
Nuo istorinių šaknų iki šiuolaikinės virtuvės – maistinių sausainių kelionė atspindi mūsų besikeičiantį kulinarinį paveldą. Šie auksiniai skanėstai mus sieja su tradicijomis ir kartu leidžia asmeniškai išreikšti save per nesuskaičiuojamą daugybę variantų ir šeimyninių receptų.
Įsitikinsite, kad sviestiniai sausainiai yra ne tik maistas – jie yra atminties ir paguodos priemonės. Nesvarbu, ar atkursite močiutės receptą, ar eksperimentuosite su naujais skoniais, kiekviena partija pasakoja istoriją.
Tobulindami savo techniką nepamirškite, kad „tobuli“ sausainiai yra subjektyvus dalykas. Vieni nori, kad jie būtų sluoksniuoti, kiti – švelnūs ir panašūs į pyragą. Grožis slypi šiame universalume.
Kai kitą kartą užkąsite šilto sviestinio sausainio, įvertinkite, kad jūsų rankose – paprastas malonumas, teikiantis džiaugsmą iš kartos į kartą.