KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Trapūs vafliai

    Trapūs vafliai

    Skanūs miltiniai blynai

    Skanūs miltiniai blynai

    Traškūs vafliai

    Traškūs vafliai

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Trapūs vafliai

    Trapūs vafliai

    Skanūs miltiniai blynai

    Skanūs miltiniai blynai

    Traškūs vafliai

    Traškūs vafliai

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Kepiniai Sausainiai

Sviestiniai sausainiai

pagal Eleonora Kleodaitė
26 gegužės, 2025
į Sausainiai
483 10
0
Sviestiniai sausainiai
739
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Tobuli sviestiniai sausainiai, kaip Prousto madlenos, atveriantys prisiminimų srautą, gali nukelti į vaikystės sekmadienio rytus močiutės virtuvėje. Įsitikinsite, kad šie žalsvi, dribsnių pavidalo skanėstai yra ne tik skanūs – jie yra Amerikos kulinarijos tradicijų pagrindas. Nesvarbu, ar juos patepsite medumi, ar naudosite padažui paskaninti, kuklūs sausainiai džiugina kiekvienu sviesto gabalėliu. Tačiau kas skiria gerą sausainį nuo tokio, kuris tirpsta burnoje? Atsakymas – technika.

Pagrindinės išvados

  • Klasikiniai amerikietiški sviestiniai sausainiai – tai dribsniai, aukso spalvos skanėstai, kuriuos paruošite greičiau nei per 30 minučių ir kuriems paruošti užtruksite tik 15 minučių.
  • Naudokite šaltus ingredientus ir tešlą apdorokite minimaliai, kad išgautumėte švelnius sluoksnius ir sodrų sviestinį skonį.
  • Pasukos suteikia pasukoms pikantiškumo, kuris puikiai subalansuoja šių universalių pusryčių ar vakarienės patiekalų sodrumą.
  • Prieš pjaustydami tešlą 6 cm skersmens apvaliu pjaustytuvu ir patepdami viršų ištirpintu sviestu, sukurkite tobulus sluoksnius.
  • Kepkite 220 °C temperatūroje 12-15 min., kol taps auksinės spalvos, ir iškepkite maždaug 12 sausainių, kurių kiekvienas turi 225 kalorijas.

Receptas

Sviestiniai sausainiai 001
Sviestiniai sausainiai

Sviestiniai sausainiai

Spausdinti receptą
Sviestiniai sausainiai yra pagrindinis paguodos maistas, prisidedantis prie bet kokio valgymo ir suteikiantis šilumos bei nostalgijos. Šie aukso spalvos skanėstai jau ištisas kartas yra pagrindas amerikiečių virtuvėse, vertinami dėl savo visavertiškumo ir kaip pusryčių, ir kaip vakarienės priedas.
Tikrai išskirtinių sviestinių sausainių paslaptis – mažai tešlos apdorojimo ir šaltų ingredientų naudojimas, kad būtų galima išgauti išskirtinį, švelnų sluoksnį. Naminių sviestinių sausainių grožis – jų paprastumas ir didelis sviesto skonis, kuriam parduotuvėse pirktos rūšys tiesiog neprilygsta. Pagal šį receptą sausainiai iškepa aukso rudumo išorėje, o viduryje būna minkšti. Pasukų karštis atsveria sviesto sodrumą ir sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri puikiai dera tiek su saldžiais priedais, tokiais kaip medus ir uogienė, tiek su pikantiškais priedais, tokiais kaip padažas ar kiaušiniai.
Patiekalų grupė Kepiniai
Virtuvė Amerikietiška
Raktinis žodis sausainiai, sviestas
Paruošimo laikas 15 minutės minučių
Gaminimo laikas 12 minutės minučių
Porcijos 12 sausainių
Kalorijos 225

Sudedamosios dalys

  • 300 g universalių miltų
  • 1 šaukštas (15 g) kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis (5 g) druskos
  • 1 šaukštelis (5 g) granuliuoto cukraus
  • 113 g nesūdyto sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais
  • 240 ml šaltų pasukų
  • 1 šaukštas (15 ml) lydyto sviesto

Instrukcijos

  • Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C ir išklokite kepimo skardą pergamentiniu popieriumi.
  • Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų, kol gerai susimaišys.
  • Į miltų mišinį sudėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Konditerine formele arba pirštų galiukais įmaišykite sviestą į miltus, kol jie taps panašūs į stambius trupinius, kuriuose liks žirnio dydžio sviesto gabalėlių.
  • Mišinio centre padarykite duobutę ir supilkite šaltas pasukas.
  • Maišykite šakute, kol tešla vos susilies – ji turi būti šiurkšti, o ne visiškai lygi.
  • Išverskite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir atsargiai iškočiokite į maždaug 2 cm storio stačiakampį.
  • Sulenkite tešlą į trečdalius, kaip raidę, tada apverskite ją 90 laipsnių kampu ir vėl iškočiokite iki 2 cm storio.
  • Šį lankstymo procesą pakartokite dar kartą, kad sausainiuose susidarytų sluoksniai.
  • Naudodami 6 cm apvalų pjaustytuvą, pjaukite tiesiai žemyn į tešlą nesukdami (sukimas uždaro kraštus ir neleidžia pakilti).
  • Dėkite sausainius ant paruoštos kepimo skardos, išdėstydami juos taip, kad jie vos liestųsi, jei norite minkštų kraštų, arba 2 cm atstumu vienas nuo kito, jei norite traškesnių kraštų.
  • Viršų patepkite ištirpintu sviestu ir kepkite 12-15 minučių, kol pakils ir įgaus auksinę spalvą.
  • Išimkite iš orkaitės ir patiekite šiltus.

Pastabos

Kad sausainiai būtų patys traškiausi ir minkščiausi, per visą gaminimo procesą visus ingredientus laikykite kuo šaltesnius. Kepant šaltas sviestas sukuria garų kišenes, dėl kurių susidaro taip trokštami sluoksniai. Venkite per daug apdirbti tešlą, nes taip išsivysto glitimas ir sausainiai tampa kietesni – tešlą reikia apdirbti tik tiek, kad ji susijungtų. Norėdami pasiekti geriausių rezultatų, naudokite aštrią sausainių formelę ir spauskite tiesiai žemyn, nesukdami, kad mažiausiai pakiltų. Sausainių likučius galima laikyti sandariame inde ne ilgiau kaip dvi dienas, o prieš patiekiant – pašildyti šiltoje orkaitėje.

Istorija

Sviestinių sausainių ištakos siekia pirmuosius Amerikos kolonistų laikus, kurie atsivežė Europos kepimo tradicijas ir pritaikė jas prie Naujojo pasaulio turimų ingredientų. Pietų šalių virėjai ištobulino šiuos sluoksniuotus skanėstus XIX a., kai jie tapo pagrindiniu pusryčių patiekalu.

Sužinosite, kad prieš tai, kai 1850 m. komerciniai kepimo milteliai tapo plačiai prieinami, virėjai kaip raugą naudojo potašą arba perlinį peleną. Sviestiniai sausainiai išsivystė iš hardtack – paprasto miltų ir vandens mišinio, kuriuo šimtmečius maitinosi kareiviai ir jūreiviai.

Per Civilinį karą sviestiniai sausainiai buvo greitas maistas abiejų pusių kariams. Jų populiarumas toliau augo, kai išplėtus geležinkelius po visą šalį buvo gabenamas atšaldytas sviestas, todėl šie skanėstai tapo prieinami amerikiečiams visoje šalyje.

Galutinės mintys

Nuo istorinių šaknų iki šiuolaikinės virtuvės – maistinių sausainių kelionė atspindi mūsų besikeičiantį kulinarinį paveldą. Šie auksiniai skanėstai mus sieja su tradicijomis ir kartu leidžia asmeniškai išreikšti save per nesuskaičiuojamą daugybę variantų ir šeimyninių receptų.

Įsitikinsite, kad sviestiniai sausainiai yra ne tik maistas – jie yra atminties ir paguodos priemonės. Nesvarbu, ar atkursite močiutės receptą, ar eksperimentuosite su naujais skoniais, kiekviena partija pasakoja istoriją.

Tobulindami savo techniką nepamirškite, kad „tobuli“ sausainiai yra subjektyvus dalykas. Vieni nori, kad jie būtų sluoksniuoti, kiti – švelnūs ir panašūs į pyragą. Grožis slypi šiame universalume.

Kai kitą kartą užkąsite šilto sviestinio sausainio, įvertinkite, kad jūsų rankose – paprastas malonumas, teikiantis džiaugsmą iš kartos į kartą.

Žymos: pasukos
Ankstesnis įrašas

Virtų bulvių kugelis

Kitas įrašas

Vaikiška pieniška sriuba su makaronais

Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Kitas įrašas
Vaikiška pieniška sriuba su makaronais

Vaikiška pieniška sriuba su makaronais

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Receptų vertinimas




Naujienlaiškis

Populiarūs receptai

  • kaip pasigaminti moka namuose

    Kaip pasigaminti moką namuose – žingsnis po žingsnio

    740 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Trapūs vafliai

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Skanūs miltiniai blynai

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

17 birželio, 2025
Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

17 birželio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai bulvės burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai maltas cinamonas medus morkos paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vanilės ekstraktas vištiena vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.