OBUOLIŲ SŪRIS

Porcijų skaičius

2

Gaminimo laikas

2val.

Recepto sunkumas

Vidutinis

Reikalingi ingridientai:

5 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių,
1 kg cukraus,
sauja lazdynų riešutų.

Gaminimas:

Nuluptus obuolius smulkiau supjaustykite, pašalinkite sėklytes. Užpilkite cukrumi ir palikite per naktį. Susidariusį skystį nupilkite į puodą ir kaitinkite, kol liks pusė kiekio. Truputį obuolių atidėkite – juos subersite pabaigoje, kad sūris būtų lyg mozaika. Kitus sumeskite į puodą ir toliau virkite.

Nemaišykite, bet vis patikrinkite, ar dar yra skysčio. Kai skysčio liks visai mažai, sumažinkite kaitinimo temperatūrą iki vidutinės ir pradėkite maišyti medine mentele. Nelygų, koks puodas, jo aukštis, bet gana intensyviai reikės maišyti apie valandą, kol iš masės išgaruos didžioji dalis skysčio (kuo puodas platesnis ir žemesnis, tuo greičiau išgaruos). Obuolių masė sūriui gaminti tinkama, kai perbraukus per ją mentele lieka gilus griovelis. Tada į ją suberkite atidėtus supjaustytus obuolius arba išgliaudytus nesmulkintus riešutus. Iš šio kiekio išeis 2 nemaži sūriai, todėl paruoškite du sūrmaišius.

Į šaltu vandeniu praskalautą ir išgręžtą sūrmaišį sukrėskite dar karštą masę. Užriškite ir paslėkite. Taip sūrį laikykite parą, paskui ištraukite iš sūrmaišio, padėkite ant lygaus paviršiaus ir džiovinkite sausoje vėdinamoje patalpoje. Jei sūrmaišis prikibęs prie sūrio, tą vietą šiek tiek pašlapinkite šaltu vandeniu. Ką tik iš sūrmaišio ištraukti obuolių sūriai – drėgni, šviesūs, bet gana tvirti. Labai jų nespauskite, kad nesugadintumėte formos.