KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Trapūs vafliai

    Trapūs vafliai

    Skanūs miltiniai blynai

    Skanūs miltiniai blynai

    Traškūs vafliai

    Traškūs vafliai

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Trapūs vafliai

    Trapūs vafliai

    Skanūs miltiniai blynai

    Skanūs miltiniai blynai

    Traškūs vafliai

    Traškūs vafliai

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Pietūs Mėsos patiekalai

Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše

pagal Eleonora Kleodaitė
19 gegužės, 2025
į Mėsos patiekalai
489 5
0
Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše
741
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Ar kada nors susimąstėte, ar namų maisto jaukumas gali būti perteiktas viename patiekale? Paruoškite klasikinius lietuviškus kotletus su bulvių koše ir galbūt pradėsite tikėti, kad tai įmanoma. Yra kažkas ypatingo skanioje maltos kiaulienos ir kreminių bulvių košės derinyje, kas patenkina ne tik alkį. Bet kokia tikroji šio patiekalo istorija ir kodėl jis išliko lietuvių virtuvėje?

Pagrindiniai faktai

  • Klasikiniai lietuviški kotletai gaminami iš maltos kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinio, sumaišyto su mirkytomis duonos riekelėmis, svogūnais, kiaušiniais ir prieskoniais.
  • Kotletai suformuojami, apvoliojami miltuose ir kepami keptuvėje iki auksinės spalvos, kad išorė būtų traški, o vidus – sultingas.
  • Tradiciškai patiekiami su kremine bulvių koše, pagaminta iš sviesto, šilto pieno, druskos ir pipirų, kad tekstūra būtų lygi.
  • Šis patiekalas yra pagrindinis lietuvių namų maistas, kurio šaknys siekia tiek vietines, tiek kaimyninių Rytų Europos kulinarines tradicijas.
  • Bulvės tapo neatskiriama Lietuvos virtuvės dalimi XVIII a., todėl šis derinys tapo klasika šeimos namuose.

Receptas

Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše 001
Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše

Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše

Spausdinti receptą
Lietuviški kotletai su bulvių koše yra klasikinis patiekalas, kuris sujungia sultingus, pagardintus mėsos kotletus ir kreminę, sviestinę bulvių košę. Šis tradicinis patiekalas yra pagrindinis lietuviškų namų maistas ir dažnai patiekiamas šeimos vakarienėms ar ypatingoms progoms.
Kotletai paprastai gaminami iš maltos kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinio, sumaišyto su svogūnais ir mirkytomis duonos riekelėmis, kad gautųsi minkšti, aromatingi kotletai, kurie kepami keptuvėje iki auksinės rudos spalvos. Kartu su kremine bulvių koše, pagaminta iš krakmolingų bulvių, sviesto ir pieno, šis patiekalas yra skanus ir sotus.
Paprastos sudedamosios dalys leidžia atsiskleisti pikantiškiems skoniui, todėl šis patiekalas yra mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Kotletai ir bulvių košę patiekite su marinuotomis daržovėmis arba šviežių salotų salotomis, kad galėtumėte visapusiškai mėgautis lietuviškais skoniais.
Patiekalų grupė Pietūs
Virtuvė Lietuviška
Raktinis žodis bulvių košė, kotletai
Paruošimo laikas 20 minutės minučių
Gaminimo laikas 40 minutės minučių
Porcijos 4 žmonėms
Kalorijos 550

Sudedamosios dalys

Kotletams

  • 500 g maltos kiaulienos (arba kiaulienos ir jautienos mišinio)
  • 1 vnt. smulkiai supjaustytas svogūnas
  • 100 g baltos duonos be plutos
  • 100 ml pieno
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis (5 ml) druskos
  • ½ šaukštelio (2,5 ml) maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštai (30 ml) šviežios petražolės, susmulkintos (pasirinktinai)
  • 50 g miltų, apibarstyti
  • 3 šaukštai (45 ml) augalinio aliejaus, kepti

Bulvių košei

  • 800 g bulvių, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais
  • 50 g sviesto
  • 120 ml pieno, šilto
  • 1 šaukštelis (5 ml) druskos
  • ¼ šaukštelio (1,25 ml) maltų juodųjų pipirų

Instrukcijos

  • Baltą duoną mirkykite 100 ml pieno, kol suminkštės. Nusunkite perteklinį pieną ir duoną sutrupinkite į maišymo indą.
  • Į indą įdėkite maltą kiaulieną, supjaustytą svogūną, kiaušinį, druską, pipirus ir supjaustytą petražolę (jei naudojate). Viską gerai išmaišykite, kol visi ingredientai bus gerai sumaišyti.
  • Mėsos mišinį suformuokite į 8 vienodo dydžio ovalo formos kotletus.
  • Kiekvieną kotletą apvoliokite miltais, lengvai padengdami visus šonus.
  • Didelėje keptuvėje vidutinio karštumo ugnimi įkaitinkite augalinį aliejų. Kotletus kepkite 5–6 minutes iš kiekvienos pusės arba kol jie taps auksinės spalvos ir iškeps. Perkelkite ant popierine servetėle išklotos lėkštės.
  • Kol kotletai kepa, bulves sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu ir įberkite 1 šaukštelį (5 ml) druskos. Užvirinkite ir troškinkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės.
  • Nusausinkite bulves ir sudėkite atgal į puodą. Įdėkite sviesto, šilto pieno ir maltų juodųjų pipirų. Sutrinkite, kol masė taps lygi ir kreminė.
  • Kotletus patiekite karštus su gausiu bulvių košės šaukštu. Papuoškite papildomai petražolėmis, jei norite.

Pastabos

Kad kotletai būtų sultingi, neminkykite mėsos mišinio per ilgai – maišykite tik tol, kol ingredientai susimaišys. Jei norite traškesnės plutos, kotletus galite apvolioti du kartus – pamerkti į suplaktą kiaušinį, tada į miltus arba džiūvėsėlius.
Norėdami suteikti papildomo skonio, į mėsos mišinį įdėkite susmulkintą česnako skiltelę arba į bulvių košę įpilkite šiek tiek grietinėlės. Patiekite su tradiciniais lietuviškais marinuotais agurkais arba šaukštu grietinės, kad sustiprintumėte autentišką skonį.

Istorija

Nors lietuviški kotletai atrodo paprasti, jie turi gilias šaknis šalies kulinarinėse tradicijose, siekiančiose laikus, kai namų šeimininkės naudodavo lengvai prieinamus ingredientus, tokius kaip kiauliena, bulvės ir duona.

Pastebėsite, kad šie kotletai yra panašūs į kaimyninių šalių patiekalus, atspindintys Lietuvos ryšius su Lenkija, Rusija ir Vokietija. Per šimtmečius lietuvių šeimos perdavė savo receptų variantus, pritaikydamos prieskonius ar gamybos būdus pagal vietos skonį ir turimas žaliavas.

Šiandien gaminant lietuviškus kotletus, tęsiate istorijos ir išradingumo formuotą tradiciją.

Patiekimas su bulvių koše taip pat turi istorinę reikšmę, nes bulvės tapo pagrindiniu maisto produktu Lietuvoje po to, kai buvo įvežtos XVIII a. Šis paprastas patiekalas ir šiandien yra komforto simbolis lietuviškuose namuose.

Paskutinės mintys

Tradicija atgyja, kai patiekiate lietuviškus kotletus su bulvių koše, suteikiančius šilumą ir pasitenkinimą prie bet kurio stalo.

Šis patiekalas nėra tik maistas – tai komfortas, istorija ir paprastų, sąžiningų ingredientų šventė. Ruošdami jį, jūs gerbiate kartų kartas Lietuvos virėjų, kurie tobulino šį klasikinį patiekalą. Jums nereikia išskirtinės įrangos ar retų ingredientų, tik noras mėgautis kiekvienu žingsniu.

Tegul sultingi kotletai ir kreminė bulvių košė primena, kad kai kurie iš geriausių patiekalų yra įsišakniję tradicijose.

Jei lietuviška virtuvė jums nauja, šis receptas yra puiki pradžia. Jūs pagaminsite patiekalą, kuris yra ir sotus, ir įsimintinas.

Žymos: duonakiaulienakiaušiniaipetražolėspienassviestassvogūnai
Ankstesnis įrašas

Šalta mocha namuose – paprasta, greita ir skanu!

Kitas įrašas

Greitas vištienos troškinys su daržovėmis

Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Kitas įrašas
Greitas vištienos troškinys su daržovėmis

Greitas vištienos troškinys su daržovėmis

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Receptų vertinimas




Naujienlaiškis

Populiarūs receptai

  • kaip pasigaminti moka namuose

    Kaip pasigaminti moką namuose – žingsnis po žingsnio

    740 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Trapūs vafliai

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Skanūs miltiniai blynai

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

17 birželio, 2025
Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

17 birželio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai bulvės burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai maltas cinamonas medus morkos paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vanilės ekstraktas vištiena vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.