Jei ieškote skanaus, augalinės kilmės patiekalo, kuris būtų paprastas, bet labai sotus, verta atkreipti dėmesį į avinžirnių troškinį su kokosų pienu. Šis patiekalas sujungia sočiąsias ankštines daržoves ir kreminį kokosą, todėl yra ne tik sotus, bet ir maistingas. Šis receptas yra daug įdomesnis, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio – jo ingredientai ir kilmė atskleidžia įdomią istoriją ir keletą netikėtų posūkių, kurių galbūt nesitikėjote.
Pagrindiniai faktai
- Avinžirnių troškinys su kokosų pienu yra sotūs, baltymų turtingi vegetariški pietūs, įkvėpti Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų kulinarijos tradicijų.
- Kokosų pienas troškiniui suteikia kreminę tekstūrą ir subtilų saldumą, kuris subalansuoja prieskonių skonį.
- Troškinys greitai paruošiamas – apie 15 minučių ruošimui ir 35 minutės virimui.
- Jį galima pritaikyti pagal savo skonį, pridėjus papildomų daržovių, pavyzdžiui, cukinijų ar bulvių, kad patiekalas būtų dar maistingesnis ir skanesnis.
- Patiekite su traškia duona arba ryžiais, kad patiekalas būtų sotūs.
Receptas


Avinžirnių troškinys su kokosų pienu
Sudedamosios dalys
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas (apie 150 g)
- 3 skiltelės česnako, susmulkintos (apie 10 g)
- 1 vidutinio dydžio morka, supjaustytas kubeliais (apie 80 g)
- 1 raudonoji paprika, supjaustyta kubeliais (apie 120 g)
- 1 saliero stiebas, supjaustytas kubeliais (apie 50 g)
- 1 šaukštelis (5 ml) maltų kmynų
- 1 šaukštelis (5 ml) rūkytos paprikos
- 0,5 šaukštelio (2,5 ml) maltos ciberžolės
- 0,5 šaukštelio (2,5 ml) malto juodo pipiro
- 1 šaukštelis (5 ml) druskos
- 400 g konservuotų supjaustytų pomidorų
- 500 g virtų avinžirnių, nusausintų ir nuplautų (arba 2 x 400 g skardinės)
- 500 ml daržovių sultinio
- 1 lauro lapas
- 30 g šviežių špinatų lapų
- 10 g šviežios petražolės, susmulkintos
- 0,5 citrinos sultys (apie 15 ml)
Instrukcijos
- Didelėje keptuvėje vidutinio karštumo ugnimi įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Įdėkite supjaustytą svogūną ir kepinkite 3–4 minutes, kol suminkštės.
- Įmaišykite česnaką, morką, papriką ir salierą. Kepinkite dar 5 minutes, retkarčiais pamaišydami.
- Įberkite kmynų, rūkytos paprikos, ciberžolės, juodųjų pipirų ir druskos. Pamaišykite ir kepinkite 1 minutę, kad prieskoniai paskrudėtų.
- Įdėkite supjaustytus pomidorus, avinžirnius, daržovių sultinį ir lauro lapą. Gerai išmaišykite.
- Mišinį užvirinkite, tada sumažinkite ugnį iki mažos ir virinkite be dangčio 20–25 minutes, retkarčiais maišydami, kol daržovės suminkštės ir troškinys šiek tiek sutirštės.
- Išimkite ir išmeskite lauro lapą. Įmaišykite špinatų lapus ir palikite juos 2 minutes, kad suminkštėtų.
- Įdėkite petražoles ir citrinos sulčių, paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais.
- Patiekite karštą, papuoškite papildomomis petražolėmis, jei norite.
Pastabos
Istorija
Nors avinžirnių troškinys atrodo kaip šiuolaikinis patiekalas, jo šaknys siekia gilias Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų kulinarines tradicijas. Ruošdami šį patiekalą, jūs dalyvaujate kulinarinėje istorijoje, kuri tęsiasi šimtmečius.
Avinžirniai, dar žinomi kaip garbanzo pupelės, auginami daugiau nei 7000 metų. Jie buvo naudojami troškiniuose ir sriubose nuo senovės Egipto iki Persijos ir vertinami dėl savo sočios tekstūros ir baltymų kiekio. Laikui bėgant, virėjai šiuos troškinius pritaikė prie regioninių prieskonių, žolelių ir daržovių.
Kokosų pieno pridėjimas yra naujesnis akcentas, įkvėptas Pietų Azijos ir Karibų regionų, kuris suteikia kreminį sodrumą ir subtilų saldumą.
Paskutinės mintys
Nesvarbu, ar esate vegetariškos virtuvės naujokas, ar ilgametis augalinės mitybos gerbėjas, avinžirnių troškinys suteiks jums maistingą ir sotų patiekalą. Avinžirniai, kokosų pienas ir prieskoniai sudaro malonų patiekalą, kuris yra paprastas, bet labai skanus. Jis yra universalus – galite patiekti su ryžiais, duona arba valgyti vieną. Nereikia išskirtinių ingredientų ar sudėtingų įgūdžių, tik noras išbandyti kažką naujo ir sveiko.
Šio troškinio gaminimas yra puikus būdas į savo mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės baltymų ir skaidulų, neprarandant skonio. Be to, jį lengva pagaminti didesniu kiekiu maisto ruošimui arba pasidalinti su draugais. Išbandykite jį savo virtuvėje ir tegul jis tampa jūsų savaitės pietų meniu pagrindiniu patiekalu.