Tikrosios NAMINĖS SPURGOS su uogiene

Porcijų skaičius

5

Gaminimo laikas

2val.

Recepto sunkumas

Vidutinis

Reikalingi ingridientai:

200 ml pieno;
9 g sausų mielių arba 40 g šlapių;
500 g miltų;
Žiupsnelis druskos;
50 g cukraus;
2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus;
70 g sviesto;
1 kiaušinis;
4 kiaušinių tryniai;
3 valgomieji šaukštai romo (alkoholis reikalingas tam, kad spurgos neprisigertų riebalų, jokio alkoholio skonio nesijaučia);
Mėgstama uogienė įdarui;
Aliejus kepimui;
Cukraus pudra apibarstymui.

Gaunasi apie 15 spurgų.

Gaminimas:

Miltus suberti į dubenį ir padaryti juose duobutę. Į ją supilti mieles. Pieną šiek tiek pašildyti ir kelis valgomuosius šaukštus supilti į miltus ant mielių. Sviestą dėti į likusį pieną ir toliau kaitinti, kol sviestas išsilydys. Į miltus berti druską, cukrų, vanilinį cukrų, supilti pieną su sviestu, pilti alkoholį, įmušti kiaušinius ir įleisti trynius. Minkyti tešlą kol ji nebelips prie dubens. Jei atrodo labai lipni, galima įberti truputį miltų, bet nereikia persistengti, nes spurgos turi būti purios. Išminkius pridengti švariu rankšluostėliu ir laikyti šiltai apie valandą, kol tešla padvigubės.

Tešlai pakilus ant kepimo skardos pasitiesti rankšluostį, apibarstyti jį miltais. Rankomis formuoti maždaug pusės kumščio dydžio vienodus kamuoliukus. Dėti juos ant skardos ir truputį suploti. Uždengti kitu rankšluostėliu ir dar palikti kilti apie 20 min. Puode įkaitinti riebalus. Pakilusias spurgas atsargiai imti ir dėti ant didelio šaukšto viršutine puse žemyn ir taip panardinti į riebalus. Labai svarbu – tik panardinus iškart uždengti dangčiu ir leisti spurgai pakepti iki 2 min. Tuomet atidengti, apversti spurgą ir dar pakepti, kol apačia švelniai paruduos. Svarbu kepti po vieną spurgą, todėl geriau naudoti mažą puodą. Spurga turi į riebalus nugrimzti mažiau nei iki pusės, taip gausis balta juosta per pusiaują.

Atvėsus spurgoms galima konditeriniu švirkštu įpurkšti norimos uogienės, bet gardu ir be jokio įdaro. Cukraus pudra apibarstome spurgų viršų.