KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Trapūs vafliai

    Trapūs vafliai

    Skanūs miltiniai blynai

    Skanūs miltiniai blynai

    Traškūs vafliai

    Traškūs vafliai

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Trapūs vafliai

    Trapūs vafliai

    Skanūs miltiniai blynai

    Skanūs miltiniai blynai

    Traškūs vafliai

    Traškūs vafliai

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalti užkandžiai su lašiša

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Vakarienė Šventinė vakarienė

Virtų bulvių kugelis

pagal Eleonora Kleodaitė
25 gegužės, 2025
į Šventinė vakarienė
479 14
0
Virtų bulvių kugelis
740
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Virtas bulvių kugelis apgaubia jus jaukumu tarsi močiutės antklodė, pažįstama ir giliai sotinanti. Šis Rytų Europos patiekalas yra švelnesnės tekstūros nei keptas, o pikantiškų svogūnų ir kreminių bulvių derinys sukuria puikią harmoniją jūsų gomuriui. Nors šis viryklėje kepamas patiekalas yra mažiau paplitęs nei orkaitėje kepamas variantas, jis iš kartos į kartą maitino žydų šeimas, ypač tada, kai nebuvo galimybės naudotis orkaitėmis. Šiame kukliame patiekale slypi daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Pagrindinės išvados

  • Virtas bulvių kugelis yra tradicinis Rytų Europos patiekalas, kuriam gaminti naudojamos virtos, o ne keptos bulvės, kad būtų švelnesnės konsistencijos.
  • Šiam patiekalui paruošti reikia tik 30 minučių, o virti – 65 minučių, iš kurių gaunamos 8 porcijos po 320 kalorijų.
  • Pagrindiniai ingredientai: 1,5 kg bulvių, 200 g svogūnų, pakepintų iki auksinės spalvos, kiaušiniai, bulvių krakmolas ir prieskoniai.
  • Bulvės verdamos, kol suminkštėja, sumaišomos su troškintais svogūnais ir kitais ingredientais, tada kepamos, kol tampa auksinės spalvos ir traškios.
  • Šis patiekalas atsirado Lietuvos ir Lenkijos žydų bendruomenėse kaip ekonomiškas šabo valgis, kai ne visada buvo galima naudotis orkaitėmis.

Receptas

Virtų bulvių kugelis 001
Virtų bulvių kugelis

Virtų bulvių kugelis

Spausdinti receptą
Virtas bulvių kugelis yra tradicinis Rytų Europos patiekalas, kuriame derinama švelni virtų bulvių tekstūra su paviršutiniškais svogūnais ir aromatais. Skirtingai nuo kepto analogo, šis variantas yra lygesnės konsistencijos, tačiau išlaiko turtingą skonį, dėl kurio kugelis yra mėgstamas patogus maistas. Pirmiausia bulvės verdamos, kol tampa minkštos, po to sumaišomos su sūdytais svogūnais ir sujungiamaisiais ingredientais, kad susidarytų sujungiamasis mišinys.
Šis receptas buvo perduodamas iš kartos į kartą, kiekvienoje šeimoje jį papildant savais ypatumais. Virtas variantas ypač populiarus Lietuvos žydų virtuvėje, kur jis naudojamas ir kaip kasdienis, ir kaip ypatingas šabo patiekalas. Galutinio kepimo metu susidariusi aukso spalvos plutelė sudaro puikų kontrastą su kreminiu vidumi, todėl šis patiekalas tinka tiek įprastoms šeimos vakarienėms, tiek švenčių progoms.
Patiekalų grupė Vakarienė
Virtuvė Lietuviška, Žydiška
Raktinis žodis bulvės, svogūnai
Paruošimo laikas 30 minutės minučių
Gaminimo laikas 1 valanda val. 5 minutės minučių
Porcijos 8 žmonėms
Kalorijos 320

Sudedamosios dalys

  • 1,5 kg bulvių, nuluptų
  • 200 g smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 80 ml augalinio aliejaus
  • 3 dideli kiaušiniai (150 g)
  • 30 g bulvių krakmolo
  • 15 g druskos (pagal skonį)
  • 3 g maltų juodųjų pipirų
  • 5 g česnako miltelių
  • 15 ml citrinos sulčių
  • 10 g šviežių krapų, susmulkintų (nebūtina)

Instrukcijos

  • Nuluptas bulves supjaustykite dideliais gabalais ir sudėkite į didelį puodą. Užpilkite šaltu vandeniu ir įberkite 5 g druskos.
  • Užvirkite ant didelės ugnies, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 20-25 minutes, kol bulvės bus minkštos.
  • Kol bulvės verda, keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 30 ml augalinio aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie apskrus ir karamelizuosis, apie 8-10 minučių. Atidėkite į šalį.
  • Kruopščiai nusausinkite virtas bulves ir perkelkite į didelį maišymo dubenį. Leiskite joms šiek tiek atvėsti 5 minutes.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  • Sutrinkite bulves iki vientisos masės, tačiau išlaikydami tam tikrą tekstūrą. Nenaudokite virtuvinio kombaino, nes nuo jo bulvės gali tapti gumbuotos.
  • Į bulvių košę sudėkite pakepintus svogūnus, kiaušinius, bulvių krakmolą, likusią druską, juoduosius pipirus, česnako miltelius ir citrinos sultis.
  • Viską kruopščiai išmaišykite, kol gerai susijungs. Jei naudojate, sudėkite smulkintus krapus.
  • Likusiu aliejumi ištepkite 23 cm apskritą kepimo indą, įsitikinkite, kad gerai padengėte šonus.
  • Bulvių mišinį perkelkite į riebalais išteptą kepimo indą, viršų išlyginkite mentele.
  • Viršų aptepkite plonu aliejaus sluoksniu, kad padėtumėte išgauti auksinę plutelę.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes, kol viršus taps auksinės spalvos ir traškus.
  • Prieš pjaustydami ir patiekdami, leiskite kugeliui 10 minučių pailsėti.

Pastabos

Kad virtų bulvių kugelis būtų geriausios tekstūros, išvirtas bulves venkite perrinkti, nes taip gali išsiskirti per daug krakmolo ir susidaryti lipni konsistencija. Šį patiekalą galite patobulinti pridėdami tarkuotų morkų ar cukinijų, kad būtų maistingesnis ir spalvingesnis, arba įdėdami 100 g trupinto fetos sūrio, kad patiekalas būtų aštresnis. Kugelis puikiai pašildomas, todėl jį puikiai tinka ruošti iš anksto – tiesiog uždenkite folija, kad neišdžiūtų. Ypatingomis progomis galima paskaninti karamelizuotais svogūnais arba patiekti su grietine (60 ml vienai porcijai) ir šviežiomis žolelėmis, kad patiekalas būtų elegantiškas.

Istorija

Virtų bulvių kugelio ištakos siekia kelis šimtmečius Rytų Europos žydų bendruomenėse, ypač Lietuvoje ir Lenkijoje. Jo šaknų rasite Aškenazių virtuvėje, kur išradingi virėjai atšiaurių žiemų metu iš ribotų ingredientų kūrė sočius patiekalus.

Skirtingai nuo kepto pusbrolio, virta versija atsirado kaip praktiškas pritaikymas, kai nebuvo galimybės naudotis orkaitėmis. Žydų šeimos šią technologiją išvystė XVII a., naudodamos paprastus puodus ant ugnies židinių. Šis patiekalas išpopuliarėjo kaip ekonomiškas Šabo valgis, kurį buvo galima paruošti penktadienį ir laikyti šiltą iki šeštadienio, laikantis religinių apribojimų, draudžiančių gaminti maistą.

XIX a. pabaigoje į Ameriką emigravę Rytų Europos žydai atsivežė šią tradiciją. Dabartiniai receptai dažnai atspindi regionines adaptacijas, kurias galėjo padaryti jūsų protėviai, derindami autentiškumą su turimais ingredientais.

Galutinės mintys

Tyrinėdami kuklų virtų bulvių kugelį sužinome kur kas daugiau nei tik paprastą patiekalą. Jis atspindi ištisų kartų žydų kulinarijos tradicijas, pritaikytas dėl būtinybės ir kūrybiškumo. Ruošdami šį patogų maistą savo virtuvėje, prisidedate prie šimtmečius trukusios kultūrinės ištvermės.

Pamatysite, kad nors virtų bulvių kugelis nėra toks traškus kaip keptų bulvių kugelis, jis pasižymi unikaliu švelnumu ir universalumu, todėl puikiai tinka Šabato pietums ar savaitgalio vakarienei. Dėl nesudėtingo paruošimo juo gali mėgautis net pradedantieji virėjai.

Nesvarbu, ar mėgstate tradicinį variantą, ar eksperimentuojate su šiuolaikinėmis adaptacijomis, virtų bulvių kugelis parodo, kaip išradingi gaminimo būdai gali paversti pagrindinius ingredientus kažkuo prasmingu ir skaniu. Tai kronika, kurioje pasakojama apie neišsenkančią maisto galią palaikyti ir kūną, ir tradicijas.

Žymos: bulvėssvogūnai
Ankstesnis įrašas

Gaivinančios tuno salotos su agurkais ir citrina

Kitas įrašas

Sviestiniai sausainiai

Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Kitas įrašas
Sviestiniai sausainiai

Sviestiniai sausainiai

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Receptų vertinimas




Naujienlaiškis

Populiarūs receptai

  • kaip pasigaminti moka namuose

    Kaip pasigaminti moką namuose – žingsnis po žingsnio

    740 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Trapūs vafliai

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185
  • Skanūs miltiniai blynai

    739 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

17 birželio, 2025
Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

17 birželio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai bulvės burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai maltas cinamonas medus morkos paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vanilės ekstraktas vištiena vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.