Nors daugumos šventinių salotų pagrindą sudaro kreminis majonezas, Kalėdų išvakarių salotos išsiskiria šviežiais, gyvybingais ingredientais. Čia nerasite nieko sunkaus – tik traškius obuolius, sultingus apelsinus, žemiškus burokėlius ir granatų sėklas. Ši tradicija iš Meksikos suteikia šventiniam stalui lengvumo ir spalvingumo. Jei smalsu, kaip šie skoniai dera tarpusavyje ir kodėl šios salotos yra švenčių mėgstamiausios, sužinokite daugiau apie jų istoriją ir paruošimą.
Pagrindinės išvados
- Kalėdų vakaro salotos, arba „Ensalada de Nochebuena“, yra tradicinis meksikietiškas šventinis patiekalas, gaminamas be majonezo.
- Salotose yra vaisių ir daržovių mišinio, pavyzdžiui, burokėlių, apelsinų, obuolių, bananų ir granatų sėklų.
- Majonezą pakeičia lengvas laimo sulčių, medaus ir vanilės padažas, suteikiantis gaivų, citrusinį skonį.
- Skrudinti žemės riešutai, razinos ir salotos suteikia salotoms tekstūros ir šventiškos spalvos.
- Šios salotos simbolizuoja gausą ir patiekiamos per Kalėdų šventes, pabrėžiant meksikietišką paveldą ir regioninius produktus.
Receptas


Kalėdų išvakarių salotos be majonezo
Sudedamosios dalys
- 300 g virtų, nuluptų ir kubeliais supjaustytų burokėlių
- 200 g apelsinų, nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis
- 150 g obuolių, su kauliukais ir supjaustytų kubeliais
- 100 g bananų, supjaustytų griežinėliais
- 80 g granatų sėklų
- 80 g skrudintų nesūdytų žemės riešutų
- 50 g razinų
- 100 g susmulkintų salotų
- 30 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
- 15 ml medaus
- 5 ml vanilės ekstrakto
Instrukcijos
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite laimo sultis, medų ir vanilės ekstraktą, kad pagamintumėte padažą.
- Dideliame dubenyje sumaišykite kubeliais supjaustytus burokėlius, apelsinų skilteles, kubeliais supjaustytus obuolius, griežinėliais supjaustytus bananus, granatų sėklas, žemės riešutus, razinas ir susmulkintas salotas.
- Sumaišytus ingredientus užpilkite padažu.
- Viską atsargiai išmaišykite, kol salotos tolygiai pasidengs padažu.
- Patiekite iš karto, kad skonis būtų kuo gaivesnis, arba prieš patiekdami palikite šaldytuve iki 2 valandų, kad skoniai susilietų.
Pastabos
Istorija
Nors Kalėdų išvakarių salotų receptas suteikia šventiniam stalui spalvų ir šviežumo, jo šaknys siekia meksikietiškų švenčių tradicijas.
Sužinosite, kad šis šventinis patiekalas, vietos gyventojų vadinamas „Ensalada de Nochebuena“, atsirado iš kartos į kartą ir simbolizuoja gausą Kalėdų laikotarpiu. Šeimos visoje Meksikoje jį gamina gruodžio 24 d., naudodamos tokius ingredientus kaip burokėliai, obuoliai, granatų sėklos ir jicama – tiek sezoninius, tiek simbolinius produktus.
Kiekvienas komponentas atspindi regiono žemės ūkio turtingumą ir kultūrinę įvairovę. Tradiciniame variante majonezo nepamatysite, o gyvą skonį suteikia citrusiniai vaisiai, vaisiai ir kartais šiek tiek cukraus ar riešutų.
Galutinės mintys
Patiekdami Kalėdų išvakarių salotas ant savo stalo ne tik mėgausitės gardžiu patiekalu – tai būdas švęsti tradicijas ir pasidalyti meksikietiško paveldo skoniu su artimaisiais.
Šios salotos įrodo, kad nereikia majonezo, kad sukurtumėte kažką ryškaus, gaivaus ir sotaus. Sujungę spirituosius obuolius, burokėlius ir jicama su sultingais apelsinais ir granatų sėklomis, pasiūlysite sprogimą spalvų ir skonio, kurį visi įsimins.
Receptą galite lengvai pritaikyti pagal savo pageidavimus, todėl jis puikiai tinka bet kokiam susibūrimui. Patiekite jį kaip lengvą užkandį arba šventišką garnyrą ir pamatysite, kaip greitai jis išnyks.
Šios salotos kviečia laikytis tradicijų, išbandyti kažką naujo ir padaryti Kūčių vakarienę tikrai įsimintiną.