Grįžti atgal
Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

Spausdinti receptą
Humusas, derinamas su šviežiomis daržovėmis, yra neįtikėtinai maistingas ir sotus užkandis, puikiai tinkantis bet kuriuo paros metu. Šiame klasikiniame Viduržemio jūros regiono padaže baltymų gausūs avinžirniai derinami su tahiniu, citrina ir česnaku, kad būtų sukurta kreminė, kvapni užtepėlė, kuri papildo natūralų traškumą ir saldumą, būdingą žalioms daržovėms. Šis derinys ne tik gardus, bet ir puikiai subalansuoja baltymus, sveikuosius riebalus bei būtinus vitaminus ir mineralus.
Šiame recepte pateikiamas paprastas, tradicinis, nuo nulio pagamintas humusas, kurio skonis daug geresnis už pirktinių variantų. Naminio humuso grožis yra tas, kad galite pritaikyti skonius pagal savo skonį – įberti daugiau česnako intensyvumui, papildomos citrinos ryškumui ar net įmaišyti keptų raudonųjų paprikų ar žolelių paįvairinimui. Kartu su spalvingu šviežių daržovių asortimentu, supjaustytu mirkymui tinkamomis formelėmis, šis užkandis yra toks pat vizualiai patrauklus, kaip ir maistingas.
Patiekalų grupė Užkandis
Virtuvė Viduržemio jūros
Raktinis žodis daržovės, humusas
Paruošimo laikas 13 minutės
Porcijos 6 žmonėms
Kalorijos 178

Sudedamosios dalys

Humusui:

  • 400 g virtų avinžirnių (arba 1 skardinė, nusausintų ir nuplautų)
  • 60 ml tahini
  • 60 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 5 ml malto kumino
  • 2,5 ml druskos
  • 60 ml vandens (arba avinžirnių skysčio)
  • 2,5 ml paprikos (papuošimui)

Daržovių lėkštei:

  • 200 g nuluptų ir lazdelėmis supjaustytų morkų
  • 1 raudona paprika (apie 200 g), be sėklų ir supjaustyta griežinėliais
  • 1 geltona paprika (apie 200 g), be sėklų ir supjaustyta griežinėliais
  • 1 agurkas (apie 300 g), supjaustytas griežinėliais
  • 4 saliero stiebai (apie 150 g), supjaustyti lazdelėmis
  • 200 g vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau
  • 200 g brokolių žiedynų

Instrukcijos

  • Nusausinkite ir Nuplaukite avinžirnius, jei naudojate konservuotus. Jei naudojate džiovintus avinžirnius, įsitikinkite, kad jie tinkamai išmirkyti ir išvirti, kol suminkštės.
  • Virtuvės kombaine sumaišykite avinžirnius, tahini, citrinos sultis, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, kmynus ir druską.
  • Mišinį aptrinkite iki vientisos masės, maždaug 3–4 minutes, retkarčiais sustodami, kad nugramdytumėte dubens sieneles.
  • Jei humusas per tirštas, pamažu pilkite vandenį arba atidėtą avinžirnių skystį (aquafaba), kol kombainas veikia, kol pasieksite norimą konsistenciją.
  • Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius, įberdami daugiau druskos, citrinos sulčių arba česnako pagal skonį.
  • Perkelkite humusą į serviravimo dubenį, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus ir pabarstykite paprika papuošimui. Šaukšto nugarėle centre padarykite nedidelę duobutę aliejui surinkti.
  • Kruopščiai nuplaukite visas daržoves ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  • Paruoškite daržoves: nulupkite ir supjaustykite morkas lazdelėmis, paprikas supjaustykite juostelėmis, agurkus – apskritimais arba lazdelėmis, salierą – lengvai įveikiamais gabalėliais, vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau, o brokolį – mažais žiedynais.
  • Daržoves patraukliai išdėliokite aplink humuso dubenėlį didelėje serviravimo lėkštėje arba atskirose lėkštėse.
  • Patiekite nedelsdami arba uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol bus paruošta patiekti (iki 24 valandų).

Pastabos

Norėdami gauti kuo lygesnį ir kremiškesnį humusą, apsvarstykite galimybę nulupti avinžirnius – plonos odelės gali paveikti tekstūrą. Nors tai užima daug laiko, šis papildomas žingsnis daro pastebimą skirtumą. Prieš sutrindami avinžirnius galite juos šiek tiek pašildyti, kad rezultatas būtų puresnis. Kad šis užkandis būtų sotesnis, kartu su daržovėmis įdėkite viso grūdo pita trikampėlių arba krekerių. Humusas gerai išsilaikys sandariame inde šaldytuve iki 5 dienų, tačiau prieš patiekiant gali tekti jį atgaivinti užpilant šlakeliu vandens ir greitai išmaišant. Ruošdami maistą, supjaustytas daržoves laikykite vandens pripildytuose induose, kad išliktų traškus.