Grįžti atgal
Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

Spausdinti receptą
Žieminė čili sriuba yra tobulas paguodos maistas šaltaisiais Lietuvos mėnesiais, joje derinamos sočios pupelės, malta mėsa ir šildantys prieskoniai, kad būtų sukurtas sotus patiekalas, kuris patenkins net ir šalčiausias dienas. Ši tiršta, troškinį primenanti sriuba buvo pritaikyta prie vietinių skonių, išlaikant savo esmę – sotus, maistingas patiekalas, kurio skonis pagerėja, kai jis pagaminamas dieną prieš tai.
Šioje versijoje naudojamos sezoninės daržovės, kurių žiemą dažnai galima rasti Lietuvos turguje, pavyzdžiui, cukinijos ir morkos, kartu naudojant prieskonius, kurių galima rasti bet kurioje vietinėje maisto prekių parduotuvėje. Sriuba yra universali ir gali būti reguliuojama pagal jūsų pageidaujamą aštrumąšvelnesnę galite pasirinkti šeimos patiekalams arba aštresnę, kai reikia papildomos šilumos tamsiais baltiškais žiemos vakarais.
Patiekalų grupė Sriuba
Virtuvė Pietų Amerikos
Raktinis žodis cukinija, jautiena, paprika, pomidorai, pupelės
Paruošimo laikas 20 minutės
Gaminimo laikas 45 minutės
Porcijos 6
Kalorijos 380

Sudedamosios dalys

  • 500 g jautienos faršo
  • 2 vnt svogūnų, smulkiai supjaustyti
  • 3 vnt česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
  • 2 vnt morkos, supjaustytos kubeliais
  • 1 vnt cukinija, supjaustyta kubeliais
  • 1 vnt raudonoji paprika, supjaustyta kubeliais
  • 400 g konservuotų pupelių, nusunktos (raudonos arba juodos)
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 500 ml daržovių sultinio
  • 30 ml 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 10 ml 2 šaukšteliai maltų kumino sėklų
  • 10 ml 2 šaukšteliai maltos paprikos
  • 5 ml 1 šaukštelis čili miltelių
  • 5 ml 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 2,5 ml 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • 30 ml 2 šaukštai aliejaus
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 1 vnt lauro lapo

Instrukcijos

  • Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus apie 5 minutes, kol jie suminkštės.
  • Įdėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar 1 minutę, kol skleis aromatą.
  • Įdėkite jautienos faršą ir kepkite apie 7-8 minutes, kol mėsa visiškai iškeps ir paruduos, nuolat maišydami.
  • Suberkite morkas, cukiniją, papriką ir kepkite dar 5 minutes.
  • Įberkite visus prieskonius: maltą kuminą, papriką, čili miltelius, raudonėlį ir cinamoną. Maišykite ir kepkite 1 minutę, kol prieskoniai skleis aromatą.
  • Įdėkite pomidorų pastą ir kepkite dar 1 minutę, maišydami.
  • Supilkite smulkintus pomidorus, įdėkite nusunktas pupeles, supilkite daržovių sultinį ir įdėkite lauro lapą.
  • Užvirkite, tada sumažinkite kaitrumą ir troškinkite neuždengiant apie 30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol sriuba sutirštės.
  • Paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį.
  • Prieš patiekiant, išimkite lauro lapą.
  • Patiekite karštą su grietine arba tarkuotu sūriu.

Pastabos

Jei norite sutaupyti laiko, galite naudoti iš anksto paruoštus daržovių mišinius arba paruošti visas daržoves iš vakaro. Šiai sriubai labai tinka ir likusi virta jautiena, kurią galite susmulkinti vietoj faršo. Jei mėgstate aštrų maistą, galite įdėti daugiau čili miltelių arba pridėti šviežią aitriąją papriką. Sriuba dar skanesnė kitą dieną, kai prieskoniai susigeria, todėl puikiai tinka gaminti iš anksto. Likučius galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba užšaldyti iki 3 mėnesių.