Grįžti atgal
Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

Spausdinti receptą
Žiemos čili sriuba yra puikus vaistas nuo šaltų Lietuvos žiemų, kai reikia kažko sotaus ir šilto. Ši turtinga, aštri sriuba derina minkštą jautieną, spalvingas pupeles ir aromatingus prieskonius, kad patiekalas būtų tikrai sotus. Šis čili, kilęs iš Šiaurės Amerikos virtuvės, buvo pritaikytas taip, kad jame būtų naudojami Lietuvoje parduotuvėse lengvai randami ingredientai, tačiau išsaugotas jo širdį šildantis charakteris.
Ši versija suderina aštrumą ir skonį, leidžiant jums reguliuoti prieskonių kiekį pagal savo skonį. Tai puikus patiekalas šeimos susibūrimams savaitgaliais arba draugų priėmimui šaltuoju metų laiku. Sriuba įgyja dar geresnį skonį, kai paliekama per naktį, todėl tai idealus iš anksto paruoštas patiekalas užimtiems darbo dienoms. Patiekite su grietinės šaukštu ir šviežiai iškeptos duonos gabalėliu, kad gautumėte pilnavertį žiemos patiekalą.
Patiekalų grupė Sriuba
Virtuvė Šiaurės Amerikos
Raktinis žodis čili pipirai, jautiena, kmynai, paprika, pomidorai, pupelės
Paruošimo laikas 20 minutės
Gaminimo laikas 1 valanda
Porcijos 6
Kalorijos 380

Sudedamosios dalys

  • 500 g jautienos faršo (maltos jautienos)
  • 2 vnt. svogūnai, smulkiai supjaustyti
  • 3 vnt. česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
  • 1 vnt. raudona paprika, supjaustyta kubeliais
  • 400 g konservuotų juodųjų pupelių, nusausintų ir nuplautų
  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių, nusausintų ir nuplautų
  • 800 ml konservuotų smulkintų pomidorų
  • 500 ml jautienos sultinio
  • 2 vnt. vidutinio aštrumo čili pipirų, be sėklų ir smulkiai supjaustytų
  • 30 ml 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 10 ml 2 šaukšteliai malto kmyno
  • 10 ml 2 šaukšteliai maltos paprikos
  • 5 ml 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 5 ml 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • 5 ml 1 šaukštelis kakavos miltelių
  • 30 ml 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • Grietinė patiekimui
  • Smulkinti svogūnų laiškai patiekimui

Instrukcijos

  • Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  • Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, kol jie suminkštės.
  • Įdėkite smulkintą česnaką ir supjaustytą papriką, kepkite dar 2-3 minutes.
  • Sudėkite jautienos faršą ir kepkite maišydami, kol mėsa visiškai iškeps ir nebebus rausvų gabaliukų, apie 7-8 minutes.
  • Įberkite maltą kmyną, papriką, oreganą, čiobrelį, kakavos miltelius ir gerai išmaišykite, kepkite 1 minutę, kad prieskoniai išskleistų aromatą.
  • Įdėkite pomidorų pastą ir kepkite dar 1 minutę.
  • Supilkite smulkintus pomidorus, jautienos sultinį ir įdėkite smulkintus čili pipirus.
  • Suberkite nusausintas pupeles, išmaišykite ir užvirkite.
  • Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 45 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  • Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  • Patiekite karštą, papuoštą šaukštu grietinės ir smulkintais svogūnų laiškais.

Pastabos

Norėdami pasiekti geriausią skonį, paruoškite šį čili bent prieš dieną – per naktį šaldytuve prieskoniai susijungs ir skonis taps dar sodresnis. Jei mėgstate aštresnį maistą, galite įdėti daugiau čili pipirų arba paskaninti aitriąja paprika. Vegetariškai versijai, jautieną pakeiskite papildomu puodeliu pupelių arba smulkintais grybais. Likusią sriubą galima užšaldyti iki 3 mėnesių, todėl verta pagaminti didesnį kiekį vėlesniam vartojimui.