Grįžti atgal
Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše

Klasikiniai lietuviški kotletai su bulvių koše

Spausdinti receptą
Lietuviški kotletai su bulvių koše yra klasikinis patiekalas, kuris sujungia sultingus, pagardintus mėsos kotletus ir kreminę, sviestinę bulvių košę. Šis tradicinis patiekalas yra pagrindinis lietuviškų namų maistas ir dažnai patiekiamas šeimos vakarienėms ar ypatingoms progoms.
Kotletai paprastai gaminami iš maltos kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinio, sumaišyto su svogūnais ir mirkytomis duonos riekelėmis, kad gautųsi minkšti, aromatingi kotletai, kurie kepami keptuvėje iki auksinės rudos spalvos. Kartu su kremine bulvių koše, pagaminta iš krakmolingų bulvių, sviesto ir pieno, šis patiekalas yra skanus ir sotus.
Paprastos sudedamosios dalys leidžia atsiskleisti pikantiškiems skoniui, todėl šis patiekalas yra mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Kotletai ir bulvių košę patiekite su marinuotomis daržovėmis arba šviežių salotų salotomis, kad galėtumėte visapusiškai mėgautis lietuviškais skoniais.
Patiekalų grupė Pietūs
Virtuvė Lietuviška
Raktinis žodis bulvių košė, kotletai
Paruošimo laikas 20 minutės
Gaminimo laikas 40 minutės
Porcijos 4 žmonėms
Kalorijos 550

Sudedamosios dalys

Kotletams

  • 500 g maltos kiaulienos (arba kiaulienos ir jautienos mišinio)
  • 1 vnt. smulkiai supjaustytas svogūnas
  • 100 g baltos duonos be plutos
  • 100 ml pieno
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis (5 ml) druskos
  • ½ šaukštelio (2,5 ml) maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštai (30 ml) šviežios petražolės, susmulkintos (pasirinktinai)
  • 50 g miltų, apibarstyti
  • 3 šaukštai (45 ml) augalinio aliejaus, kepti

Bulvių košei

  • 800 g bulvių, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais
  • 50 g sviesto
  • 120 ml pieno, šilto
  • 1 šaukštelis (5 ml) druskos
  • ¼ šaukštelio (1,25 ml) maltų juodųjų pipirų

Instrukcijos

  • Baltą duoną mirkykite 100 ml pieno, kol suminkštės. Nusunkite perteklinį pieną ir duoną sutrupinkite į maišymo indą.
  • Į indą įdėkite maltą kiaulieną, supjaustytą svogūną, kiaušinį, druską, pipirus ir supjaustytą petražolę (jei naudojate). Viską gerai išmaišykite, kol visi ingredientai bus gerai sumaišyti.
  • Mėsos mišinį suformuokite į 8 vienodo dydžio ovalo formos kotletus.
  • Kiekvieną kotletą apvoliokite miltais, lengvai padengdami visus šonus.
  • Didelėje keptuvėje vidutinio karštumo ugnimi įkaitinkite augalinį aliejų. Kotletus kepkite 5–6 minutes iš kiekvienos pusės arba kol jie taps auksinės spalvos ir iškeps. Perkelkite ant popierine servetėle išklotos lėkštės.
  • Kol kotletai kepa, bulves sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu ir įberkite 1 šaukštelį (5 ml) druskos. Užvirinkite ir troškinkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės.
  • Nusausinkite bulves ir sudėkite atgal į puodą. Įdėkite sviesto, šilto pieno ir maltų juodųjų pipirų. Sutrinkite, kol masė taps lygi ir kreminė.
  • Kotletus patiekite karštus su gausiu bulvių košės šaukštu. Papuoškite papildomai petražolėmis, jei norite.

Pastabos

Kad kotletai būtų sultingi, neminkykite mėsos mišinio per ilgai – maišykite tik tol, kol ingredientai susimaišys. Jei norite traškesnės plutos, kotletus galite apvolioti du kartus – pamerkti į suplaktą kiaušinį, tada į miltus arba džiūvėsėlius.
Norėdami suteikti papildomo skonio, į mėsos mišinį įdėkite susmulkintą česnako skiltelę arba į bulvių košę įpilkite šiek tiek grietinėlės. Patiekite su tradiciniais lietuviškais marinuotais agurkais arba šaukštu grietinės, kad sustiprintumėte autentišką skonį.