Grįžti atgal
Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

Spausdinti receptą
Niekas taip nenuramina, kaip orkaitėje kepamo naminio obuolių pyrago aromatas. Šį klasikinį amerikietišką desertą sudaro skrudanti, sviestinė plutelė, kuri apgaubia minkštus, cinamonu pagardintus obuolius. Saldžių ir rūgščių obuolių derinys sukuria tobulą skonių pusiausvyrą, o šiltas cinamonas suteikia firminio prieskonio, dėl kurio obuolių pyragas yra itin mėgstamas.
Šis receptas skirtas tradiciniam dvigubos plutos obuolių pyragui su tobulu įdaru, kuris nėra nei per skystas, nei per sausas. Paslaptis slypi teisingame obuolių paruošime ir subalansuotame prieskonių derinyje. Šiek tiek citrinų sulčių pagyvina skonį ir neleidžia obuoliams paruduoti. Patiekiamas šiltas su vaniliniais ledais ar vienas, šis klasikinis obuolių pyragas sugrąžins jus į šiltus prisiminimus apie šeimos susibūrimus ir švenčių šventes.
Patiekalų grupė Kepiniai, Pyragai
Virtuvė Amerikietiška
Raktinis žodis cinamonas, obuoliai, obuolių pyragas, pyragas
Paruošimo laikas 40 minutės
Gaminimo laikas 50 minutės
Porcijos 8 žmonėms
Kalorijos 380

Sudedamosios dalys

350 g universalių miltų.

  • 350 g universalių miltų
  • 225 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 šaukštas (15 ml) granuliuoto cukraus
  • 1 šaukštelis (5 ml) druskos
  • 90 ml ledinio vandens

Įdarui:

  • 1 kg (saldžiųjų ir raugintų veislių mišinys), nuluptų, su sėklalizdžiais ir supjaustytų griežinėliais.
  • 150 g granuliuoto cukraus
  • 30 g universalių miltų
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių (30 ml)
  • 2 šaukšteliai (10 ml) malto cinamono
  • 1/4 šaukštelio (1,25 ml) malto muskato riešuto
  • 1/4 šaukštelio (1,25 ml) druskos

Kiaušinių plakiniui:

  • 1 kiaušinis
  • 15 ml vandens
  • 15 g granuliuoto cukraus pabarstymui

Instrukcijos

  • Paruoškite plutą: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir pradėkite jį maišyti su miltais konditeriniu peiliuku arba pirštų galiukais, kol mišinys taps panašus į stambius trupinius su žirnio dydžio gabalėliais.
  • Po truputį pilkite ledinį vandenį, po 15 ml, atsargiai maišydami, kol tešla susilies. Būkite atsargūs, kad nepermaišytumėte.
  • Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, suformuokite diskelius, suvyniokite į plastikinę plėvelę ir bent 30 minučių palaikykite šaldytuve.
  • Kol tešla šaldoma, paruoškite įdarą. Dideliame dubenyje sumaišykite griežinėliais supjaustytus obuolius, cukrų, miltus, citrinos sultis, cinamoną, muskatą ir druską. Švelniai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų visos obuolių skiltelės.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros.
  • Išimkite vieną tešlos diskelį iš šaldytuvo ir ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite jį į maždaug 30 cm skersmens apskritimą.
  • Atsargiai perkelkite iškočiotą tešlą į 23 cm skersmens pyrago indą, švelniai prispausdami ją prie dugno ir šonų. Apipjaustykite tešlos perteklių, palikdami apie 1 cm iškyšą.
  • Supilkite obuolių įdarą į pyrago tešlą, tolygiai išdėliokite obuolius.
  • Iškočiokite panašaus dydžio antrąjį tešlos diską ir uždėkite jį ant įdaro. Apipjaustykite tešlos perteklių ir užspauskite kraštus, kad užsidarytų. Viršutinėje plutoje išpjaukite kelis nedidelius įpjovimus, kad išeitų garai.
  • Kiaušinį ir vandenį suplakite, kad gautumėte kiaušinio plakinį. Aptepkite viršutinę plutą kiaušinio plakiniu ir pabarstykite cukrumi.
  • Padėkite pyragą ant kepimo skardos, kad susigertų lašai, ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
  • Sumažinkite temperatūrą iki 175 °C ir kepkite dar 30-35 minutes, kol pluta taps aukso spalvos, o įdaras burbuliuos pro įpjovas.
  • Ištraukite iš orkaitės ir prieš patiekiant leiskite atvėsti ant grotelių bent 2 valandas, kad įdaras sustingtų.

Pastabos

Jei kepant pluta pradeda per greitai ruduoti, kraštus uždenkite aliuminio folija, kad nesudegtų. Iš anksto vos 5 minutes pakepę obuolių įdarą, išvengsite tarpo, kuris kartais susidaro tarp įdaro ir viršutinės plutos, nes kepdami obuoliai susitraukia. Prieš pjaustydami pyragą visada leiskite jam visiškai atvėsti, kad gabalėliai būtų švarūs ir neprarastų formos.