Grįžti atgal
Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms

Spausdinti receptą
Kai vasarą temperatūra pakyla, niekas taip neatšaldo, kaip šalta agurkų sriuba, pagaminta su pikantišku kefyru. Šiame neverdančiame patiekale derinamos vėsinančios agurkų savybės ir probiotinių medžiagų turtingas kefyras, kad pagamintumėte nežymų patiekalą, kuris ir pasotina, ir drėkina. Sriubos kreminė tekstūra paneigia jos lengvumą, todėl ji puikiai tinka pietums arba kaip vasaros vakarienės užkandis.
Tradicinė daugelio Rytų Europos virtuvių sriuba, kuri įvairiuose regionuose yra skirtinga - kai kuriose jos versijose yra daugiau žolelių arba kitokių priedų. Mūsų receptas remiasi išraiškingu šviežių krapų skoniu ir subtiliu česnakų karščiu, kurį subalansuoja agurkų vėsumas ir lengvas kefyro aitrumas. Pridėjus šviežių ridikėlių, sriuba tampa aitri ir traški, o tai puikiai papildo švelnią sriubą.
Patiekalų grupė Sriuba
Virtuvė Rytų Europos
Raktinis žodis agurkai, kefyras, šalta sriuba, sriuba
Paruošimo laikas 20 minutės
Gaminimo laikas 0 minutės
Porcijos 4 žmonėms
Kalorijos 120

Sudedamosios dalys

  • 3 dideli (apie 750 g) nulupti ir supjaustyti agurkai
  • 1 l šalto kefyro
  • 250 ml atšaldyto daržovių sultinio
  • 30 g šviežių krapų, susmulkintų, ir papildomai papuošti
  • 10 g šviežių mėtų lapelių, susmulkintų
  • 3 skiltelės (15 g) česnako, susmulkintos
  • 1 valgomasis šaukštas (15 ml) citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis (5 ml) druskos
  • 1/2 šaukštelio (2,5 ml) šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 100 g ridikėlių, plonai supjaustytų griežinėliais, papuošimui
  • 2 valg. šaukštai (30 ml) paprasto pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, apšlakstyti

Instrukcijos

  • Pasilikite ketvirtadalį agurko, supjaustykite jį mažais kubeliais ir atidėkite į šalį papuošimui.
  • Likusius supjaustytus agurkus sudėkite į maišytuvą arba virtuvinį kombainą ir maišykite iki vientisos masės.
  • Į maišytuvą supilkite 750 ml kefyro, daržovių sultinį, krapus, mėtas, česnaką, citrinos sultis, druską ir pipirus.
  • Maišykite dideliu greičiu, kol mišinys taps visiškai vientisas ir kreminis, apie 2 minutes.
  • Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius, įpilkite daugiau druskos, pipirų arba citrinos sulčių.
  • Perpilkite sriubą į didelį dubenį ir įmaišykite likusius 250 ml kefyro, kad sriuba taptų dar tekstūriškesnė.
  • Uždenkite dubenį ir laikykite šaldytuve bent 2 valandas, o geriausia - per naktį, kad skoniai atsiskleistų.
  • Prieš patiekdami sriubą gerai išmaišykite ir patikrinkite konsistenciją. Jei ji per tiršta, praskieskite ją trupučiu šalto vandens arba didesniu kiekiu kefyro.
  • Atšaldytą sriubą išpilstykite į dubenėlius ir papuoškite pasiliktu kubeliais supjaustytu agurku, griežinėliais supjaustytais ridikėliais, pabarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Pastabos

Kad sriuba būtų geriausio skonio, gaminkite ją likus bent kelioms valandoms iki patiekimo, kad ingredientai tinkamai susimaišytų. Jei nerandate kefyro, jį galima pakeisti graikišku jogurtu, praskiestu su trupučiu pieno, tačiau jis nebus toks pat naudingas probiotikų atžvilgiu. Jei agurkai dar nėra visiškai prinokę, įmaišykite tarkuotą obuolį, kad būtų natūraliai saldūs. Kad sriuba būtų gražesnė, patiekite ją atšaldytuose dubenėliuose ant ledo, kad visą valgymo laiką išliktų šalta. Nepamirškite, kad laikui bėgant kvapas stiprėja, todėl sriubą galima pagaminti ne anksčiau kaip prieš dvi dienas ir laikyti sandariame inde šaldytuve.