KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Kepiniai Pyragai

Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

pagal Eleonora Kleodaitė
13 spalio, 2025
į Pyragai
485 10
0
Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu
742
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Kaip ir Ievos lemtingas susitikimas su draudžiamu vaisiumi, pirmasis močiutės rudens obuolių pyrago kąsnis amžinai pakeis jūsų lūkesčius. Jūs iš karto pajusite skirtumą – tobulai subalansuotą ploną, nei per storą, nei per ploną tešlą ir šiltus prieskonius, kurie šokinėja po jūsų gomurį. Kiekviena šeima turi savo versiją, bet receptai, perduodami iš kartos į kartą, turi kažką magiško. Močiutės pyragą ypatingu daro ne tik ingredientai, bet ir istorijos bei prisiminimai, įdėti į kiekvieną gabalėlį.

Pagrindiniai dalykai

  • Tradicinis obuolių pyragas gaminamas iš plonai supjaustytų obuolių su cinamonu, muskato riešutu ir gvazdikėliais, kad būtų autentiškas rudens skonis.
  • Tobula tešla pagaminta iš šalto sviesto, ledinio vandens ir šiek tiek obuolių sidro acto, kad būtų traški.
  • Traškus užpilas, pagamintas iš dribsnių, rudojo cukraus ir cinamono, suteikia tekstūros kontrastą minkštai įdarui.
  • Pagal šį receptą pagaminama 8 porcijos po 420 kalorijų, todėl jis idealiai tinka šeimos susibūrimams.
  • Obuolių pyragas jungia kartas per savo turtingą paveldą, siekiančią viduramžių Europą ir Amerikos kolonijines tradicijas.

Rudens obuolių pyragas – Receptas

Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu 2
Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

Spausdinti receptą
Kaip ir Ievos lemtingas susitikimas su draudžiamu vaisiumi, pirmasis močiutės rudens obuolių pyrago kąsnis amžinai pakeis jūsų lūkesčius. Jūs iš karto pajusite skirtumą – tobulai subalansuotą ploną, nei per storą, nei per ploną tešlą ir šiltus prieskonius, kurie šokinėja po jūsų gomurį. Kiekviena šeima turi savo versiją, bet receptai, perduodami iš kartos į kartą, turi kažką magiško. Močiutės pyragą ypatingu daro ne tik ingredientai, bet ir istorijos bei prisiminimai, įdėti į kiekvieną gabalėlį.
Patiekalų grupė Kepiniai
Virtuvė Šiaurės Amerikos
Raktinis žodis cinamonas, citrinos sultys, dribsniai, muskato riešutai, obuoliai
Paruošimo laikas 40 minutės minučių
Gaminimo laikas 50 minutės minučių
Porcijos 8 žmonėms
Kalorijos 420

Sudedamosios dalys

Tešlai

  • 350 g universaliųjų miltų
  • 225 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 50 g granuliuoto cukraus
  • 5 g (1 arbatinis šaukštelis) druskos
  • 60 ml ledinio vandens
  • 15 ml (1 valgomasis šaukštas) obuolių sidro acto

Įdarui:

  • 1 kg obuolių, nuluptų, be sėklų ir plonai supjaustytų
  • 100 g cukraus
  • 50 g rudojo cukraus
  • 30 g kukurūzų krakmolo
  • 10 g (2 šaukšteliai) malto cinamono
  • 2,5 g (1/2 šaukštelio) malto muskato riešuto
  • 1,25 g (1/4 šaukštelio) maltų gvazdikėlių
  • 2 g (1/2 šaukštelio) druskos
  • 30 ml citrinos sulčių

Garnyrui:

  • 50 g dribsnių
  • 50 g rudojo cukraus
  • 25 g universaliųjų miltų
  • 50 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 5 g (1 šaukštelis) malto cinamono

Instrukcijos

  • Paruoškite tešlą, sumaišydami miltus, cukrų ir druską dideliame dubenyje.
  • Į miltų mišinį įdėkite šaltą supjaustytą sviestą ir, naudodami tešlos pjaustytuvą arba pirštų galiukus, sumaišykite, kol mišinys taps panašus į stambius trupinius.
  • Sumaišykite ledinį vandenį ir obuolių sidro actą, tada palaipsniui įmaišykite į miltų mišinį, maišydami šakute, kol tešla taps vientisa.
  • Padalinkite tešlą į dvi dalis (viena turi būti šiek tiek didesnė už kitą), suformuokite diskus, suvyniokite į plastikinę plėvelę ir bent 1 valandą laikykite šaldytuve.
  • Kol tešla šaldoma, paruoškite įdarą, dideliame dubenyje sumaišydami supjaustytus obuolius, abu cukrus, kukurūzų krakmolą, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius, druską ir citrinos sultis. Švelniai sumaišykite, kad viskas būtų tolygiai padengta.
  • Dėl viršaus, sumaišykite dribsnius, rudąjį cukrų, miltus ir cinamoną mažame dubenyje. Įmaišykite šaltą sviestą, kol mišinys taps trupantis. Atidėkite į šalį.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
  • Didesnį tešlos diską iškočiokite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iki maždaug 3 mm storio ir perkelkite į 23 cm skersmens pyrago formą, palikdami šiek tiek kraštų.
  • Į pyrago pagrindą supilkite obuolių įdarą, pabarstykite mažais sviesto gabaliukais.
  • Iškočiokite antrą tešlos diską ir padėkite jį ant įdaro (padarykite angas) arba supjaustykite juostelėmis, kad susidarytų grotelės.
  • Jei naudojate visą viršutinę tešlos dalį, užspauskite ir suformuokite kraštus; jei naudojate groteles, supinkite juosteles ir užspauskite kraštus.
  • Pasiskirstykite avižų užpilą aplink pyrago išorinį kraštą.
  • Padėkite pyragą ant kepimo skardos (kad surinktų lašus) ir kepkite 20 minučių 190 °C temperatūroje.
  • Sumažinkite temperatūrą iki 175 °C ir kepkite dar 30–35 minutes, kol viršutinė pluta taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.
  • Prieš patiekiant pyragą, palikite jį atvėsti ant grotelių mažiausiai 2 valandas, kad įdaras sustingtų.
  • Geriausių rezultatų pasieksite naudodami įvairių veislių obuolių mišinį. Skirtingos tekstūros ir saldumo laipsniai sukuria sudėtingesnį skonio profilį. Jei kepant pluta pradeda per greitai ruduoti, kraštus uždenkite folija. Kad pyragas būtų gražiai auksinės spalvos, prieš kepant viršutinę plutą patepkite vieno kiaušinio trynio ir 15 ml vandens mišiniu. Atminkite, kad svarbiausia yra kantrybė – prieš pjaustydami pyragą leiskite jam visiškai atvėsti, kad įdaras tinkamai sustingtų ir nebūtų skystas.

Istorija

Paprasto obuolių pyrago kilmė siekia viduramžių Europą, kur ankstyvosios versijos Anglijoje pasirodė dar 1381 m. Šie ankstyvieji pyragai neturėjo cukraus, nes jis buvo brangus prabangos produktas, todėl vietoj jo buvo naudojamas medus ir natūralus vaisių saldumas.

Kai kolonistai atvyko į Ameriką, jie atsivežė savo pyragų kepimo tradicijas. Obuolių sodai greitai išplito po kolonijas, todėl obuolių buvo gausu, o pyragas tapo pagrindiniu maisto produktu amerikiečių namuose.

XIX a. obuolių pyragas tapo amerikietiškos tapatybės sinonimu. Tikriausiai esate girdėję posakį „amerikietiškas kaip obuolių pyragas“, kuris atsirado Antrojo pasaulinio karo metu, kai kariai žurnalistams sakydavo, kad kovoja už „mamą ir obuolių pyragą“, taip įtvirtindami šio deserto vietą mūsų nacionalinėje sąmonėje.

Paskutinės mintys

Iš turtingo obuolių pyrago paveldo, kuris apima šimtmečius ir žemynus, mes ištyrėme, kaip šis desertas tapo neatsiejama mūsų kultūros dalimi.

Dabar, kai išimsite savo kūrinį iš orkaitės, jūs dalyvausite tradicijoje, kuri jungia kartas.

Jūs pastebėsite, kad naminis obuolių pyragas yra ne tik receptų laikymasis, bet ir prisiminimų kūrimas.

Nesvarbu, ar kepate su vaikais, dalinatės pyrago gabalėliais su kaimynais, ar tiesiog mėgaujatės šiltu gabalėliu gaivaus rudens vakaro metu, jūs tęsiate tradiciją.

Žymos: cinamonascitrinos sultysdribsniaimuskato riešutaiobuoliai
Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Naujienlaiškis

Populiarūs receptai

  • Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    763 pasidalinimai
    Pasidalinti 305 Tweet 191
  • Vaikiška pieniška sriuba su makaronais

    745 pasidalinimai
    Pasidalinti 298 Tweet 186
  • Šalti užkandžiai su lašiša

    747 pasidalinimai
    Pasidalinti 299 Tweet 187
  • Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    742 pasidalinimai
    Pasidalinti 297 Tweet 186
  • Gaivinančios tuno salotos su agurkais ir citrina

    750 pasidalinimai
    Pasidalinti 300 Tweet 188
  • Avinžirnių troškinys su kokosų pienu

    743 pasidalinimai
    Pasidalinti 297 Tweet 186

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

29 spalio, 2025
Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

29 spalio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kepiniai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Maskarponės, varškės desertai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Tortai
  • Tradicinės sriubos
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys citrinos žievelė cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris jautiena juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai medus morkos muskato riešutai obuoliai paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

Draugai

Tlgrm.lt

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.