KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Desertai Maskarponės, varškės desertai

Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

pagal Eleonora Kleodaitė
13 spalio, 2025
į Maskarponės, varškės desertai
490 5
0
Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis
742
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Ar kada nors ragavote deserto, kuris yra ir saldus, ir lengvas? Minkštas varškės apkepas siūlo būtent tokį tobulą balansą. Jūs pajusite kreminę tekstūrą, kurią papildo traškūs sutrupinti sausainiai, o šviežios uogos suteikia ryškų skonio akcentą. Šis Rytų Europos įkvėptas desertas nereikalauja aukštų kepimo įgūdžių, tačiau jo rezultatas yra rafinuotas. Kontrastas tarp minkšto vidaus ir auksinės išorės sukuria pojūčių patirtį, kuri privers jus susimąstyti apie jo kilmę ir variacijas.

Pagrindiniai dalykai

  • Šis Rytų Europos apkepas derina varškę, citriną ir vanilę, kad būtų sukurtas turtingas, bet lengvas desertas, kurio viena porcija turi 320 kalorijų.
  • Apkepas pagamintas iš cinamonu pagardintos sausainių pagrindo ir kreminio varškės įdaro, kuris iškepamas iki tobulumo per mažiau nei valandą.
  • Šviežios uogos, mėtų lapeliai ir medaus padažas suteikia šiam tradiciniam desertui ryškių skonių ir vizualinio patrauklumo.
  • Šis apkepas, kurio šaknys siekia Lietuvos kulinarines tradicijas, iš paprasto valstiečių patiekalo tapo mėgstamu kultūriniu desertu.
  • Aštraus citrinos žievelės, saldaus medaus ir kreminio sūrio derinys sukuria subalansuotą skonio profilį, kuris patinka šiuolaikiniams skoniams.

Švelnus varškės apkepas – Receptas

Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis
Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

Spausdinti receptą
Varškės apkepas, arba minkštas sūrio pyragas, yra tradicinis lietuviškas desertas, kuris dažnai puošia šeimos stalą švenčių ir savaitgalio dienomis. Šis receptas išsiskiria savo minkštumu ir puria tekstūra, kuri tiesiog tirpsta burnoje. Varškė visada užėmė ypatingą vietą lietuviškoje virtuvėje, o šis pyragas yra puikus būdas panaudoti šį vertingą pieno produktą.
Pavasarį ir vasarą šį apkepą galima papuošti Lietuvoje auginamomis šviežiomis uogomis – braškėmis, mėlynėmis ar avietėmis ir serbentais iš savo sodo. Žiemą taip pat puikiai tinka konservuotos uogos ar uogienė. Tradiciškai šis apkepas patiekiamas su stikline šalto pieno ar arbatos su medumi, kuris puikiai papildo varškės sūrio švelnų skonį.
Patiekalų grupė Pyragai
Virtuvė Rytų Europos
Raktinis žodis citrina, mėtų lapeliai, uogos, varškė
Paruošimo laikas 20 minutės minučių
Gaminimo laikas 45 minutės minučių
Porcijos 8 žmonėms
Kalorijos 320

Sudedamosios dalys

Pagrindui:

  • 200 g sutrupintų sausainių
  • 80 g išlydyto sviesto
  • 5 ml 1 arbatinis šaukštelis cinamono

Įdarui:

  • 750 g neriebios varškės
  • 200 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 200 ml grietinės (30 % riebumo)
  • 30 ml 2 šaukštai kvietinių miltų
  • 5 ml 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 citrinos žievelė, sutarkuota
  • 30 ml 2 šaukštai citrinos sulčių

Papuošimui:

  • 200 g šviežių uogų (braškių, mėlynių arba aviečių)
  • 10 g šviežių mėtų lapelių
  • 30 ml 2 šaukštai medaus

Instrukcijos

  • Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. 24 cm skersmens torto formą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu.
  • Sumaišykite sutrintus sausainius su išlydytu sviestu ir cinamonu. Mišinį paskirstykite ant kepimo formos dugno ir prispaudžiant suformuokite tvirtą pagrindą.
  • Kepkite pagrindą 10 minučių ir išimkite iš orkaitės.
  • Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu išplakite varškę, kol ji taps lygi. Jei naudojate varškę su grūdeliais, pirmiausia ją perkoškite per sietą.
  • Įmaišykite cukrų, tada po vieną įmaišykite kiaušinius, nuolat maišydami.
  • Įmaišykite grietinę, miltus, vanilės ekstraktą, citrinos žievelę ir sultis. Gerai išmaišykite, kol masė taps lygi.
  • Supilkite įdarą ant paruošto pagrindo ir išlyginkite paviršių.
  • Kepkite 35–40 minučių, kol apkepas taps tvirtas kraštuose, bet viduryje vis dar šiek tiek dreba.
  • Išjunkite orkaitę ir palikite apkepą joje dar 10 minučių, atidarydami orkaitės dureles.
  • Ištraukite apkepą ir palikite jį atvėsti kambario temperatūroje, tada bent 2 valandas laikykite šaldytuve.
  • Prieš patiekiant, papuoškite šviežiomis uogomis, mėtų lapais ir palaistykite medumi.

Pastabos

Siekdami tobulo rezultato, naudokite kambario temperatūros ingredientus, ypač varškę ir kiaušinius – taip išvengsite gumuliukų įdare. Jei neturite grietinės, galite naudoti graikišką jogurtą arba riebesnes „Žemaitijos” grietinėl

Istorija

Minkšto varškės apkepo kilmė siekia Rytų Europos kulinarines tradicijas, ypač Lietuvą, kur pieno produktai jau šimtmečius turi kultūrinę reikšmę. Paaiškės, kad kaimo vietovėse gyvenantys ūkininkai iš pradžių šiuos apkepus kepdavo kaip praktišką būdą panaudoti pieno gamybos metu susidariusį varškės perteklių.

XIX a. pradžioje minkštų varškės apkepų receptai pradėjo atsirasti regioniniuose kulinarijos knygose, ir jie iš paprastų ūkininkų patiekalų tapo rafinuotais desertais. Citrusinių vaisių žievelės ir vanilė buvo pradėtos dėti 1920 m., kai prekybos keliai išplėtė šių ingredientų prieinamumą.

Sovietų okupacijos laikotarpiu šie pyragai simbolizavo kultūrinį atsparumą, o receptai buvo perduodami iš kartos į kartą nepaisant politinių sukrėtimų. Šiandienos versijos gerbia šiuos tradicinius metodus, tačiau įtraukia modernias technikas ir skonių derinius, kuriuos jūs mėgstate.

Paskutinės mintys

Neišvengiamai, minkštas varškės apkepas pranoko savo kuklias ištakas ir tapo mėgstamu desertu, kuriame suderinta paprastumas ir subtilus sudėtingumas. Jo švelni tekstūra ir įvairiapusis skonis daro jį puikiu pagrindu tiek tradicinėms, tiek novatoriškoms interpretacijoms.

Pamatysite, kad šio apkepo gaminimas namuose yra maloni patirtis, kuri sujungia jus su kulinarinėmis tradicijomis ir leidžia išreikšti savo individualumą įvairiais papuošimais ir priedais. Nesvarbu, ar minkštas varškės apkepas patiekiamas šeimos susibūrimuose, ypatingose šventėse, ar tiesiog kaip kasdienis skanėstas, jis visada suteikia pasitenkinimą.

Eksperimentuodami su savo versijomis, nepamirškite, kad kokybiški ingredientai, ypač švieži pieno produktai, daro didelę įtaką. Nebijokite pritaikyti recepto pagal savo skonį – apkepas yra atlaidus ir skatina kūrybiškumą. Šis amžinas desertas ir toliau užima svarbią vietą mūsų kulinariniame repertuare.

Žymos: citrinamėtų lapeliaiuogosvarškė
Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Naujienlaiškis

Populiarūs receptai

  • Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    764 pasidalinimai
    Pasidalinti 306 Tweet 191
  • Šalti užkandžiai su lašiša

    748 pasidalinimai
    Pasidalinti 299 Tweet 187
  • Šokoladinis greitas desertas mikrobangėje

    744 pasidalinimai
    Pasidalinti 298 Tweet 186
  • Vaikiška pieniška sriuba su makaronais

    746 pasidalinimai
    Pasidalinti 298 Tweet 187
  • Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    742 pasidalinimai
    Pasidalinti 297 Tweet 186
  • Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    741 pasidalinimai
    Pasidalinti 296 Tweet 185

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

29 spalio, 2025
Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

29 spalio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kepiniai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Maskarponės, varškės desertai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Tortai
  • Tradicinės sriubos
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys citrinos žievelė cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris jautiena juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai medus morkos muskato riešutai obuoliai paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

Draugai

Tlgrm.lt

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.