Įsivaizduokite, kad įsmeigiate šakutę į debesėlio pavidalo biskvitą, padengtą šilkiniu maskarponės kremu, kuris akimirksniu tirpsta ant liežuvio. Pamatysite, kad šis itališkas desertas puikiai dera tarp subtilaus saldumo ir sodraus kremiškumo. Nesvarbu, ar esate patyręs kepėjas, ar tik pradedate gaminti namuose, šis elegantiškas pyragas siūlo begales pritaikymo galimybių – nuo šviežių uogų iki likerio lašelio. Nors reikia šiek tiek pasiruošti, vos paragavę pirmąjį kąsnį įrodysite, kodėl šis gardus kūrinys nusipelno vietos jūsų desertų repertuare.
Svarbiausios išvados
- Maskarponės kremas sujungia 500 g maskarponės sūrio su riebia grietinėle, cukraus pudra, vanile ir citrinos žievele, kad gautųsi prabangus pyrago įdaras.
- Biskvitas suteikia puikų lengvą, purų pagrindą, kuriame atsiskleidžia sodrus, aksominis maskarponės kremas.
- Surinkimui reikia supjaustyti pyragą į sluoksnius, tarp jų užtepti maskarponės kremo ir, jei norite, įdėti uogų.
- Gatavą pyragą prieš patiekiant reikia bent 2 valandas palaikyti šaldytuve, kad būtų optimali tekstūra ir skonis.
- Visas paruošimas trunka apie 30 minučių ir 35 minutės kepimo, 8 žmonėms, porcija su 450 kalorijų vienai porcijai.
Receptas


Namų gamybos tortas su maskarponės kremu
Sudedamosios dalys
Biskvitui:
- 250 g universalių miltų
- 4 kiaušiniai
- 200 g granuliuoto cukraus
- 120 ml pieno
- 80 ml augalinio aliejaus
- 10 g kepimo miltelių
- 5 ml (1 arb. šaukštelis) vanilės ekstrakto
- 2 g (½ arb. šaukštelio) druskos
Maskarponės kremui:
- 500 g maskarponės sūrio, kambario temperatūros
- 300 ml šaltos riebios grietinėlės
- 100 g cukraus pudros
- 5 ml (1 arb. šaukštelis) vanilės ekstrakto arba 1 vanilės ankšties sėklų
- 1 citrinos žievelės
Surinkimui:
- 30 ml (2 valg. šaukštai) cukraus sirupo arba likerio (nebūtina)
- 150 g šviežių uogų (nebūtina)
- 15 g cukraus pudros pabarstymui
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sutepkite šonus riebalais.
- Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius ir cukrų elektriniu plaktuvu dideliu greičiu apie 5 minutes, kol masė taps puri ir šviesi.
- Kitame dubenyje sumaišykite pieną, aliejų ir vanilės ekstraktą. Lėtai įmaišykite šį mišinį į kiaušinių plakinį.
- Persijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Švelniai įmaišykite sausus ingredientus į šlapius, kol viskas susijungs. Būkite atsargūs ir nepermaišykite.
- Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 30–35 minutes arba tol, kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas bus švarus.
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti formoje 10 minučių, tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
- Maskarponės kremui išplakite maskarponės sūrį su cukraus pudra ir vanile iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje išplakite riebią grietinėlę iki standžių putų. Švelniai įmaišykite plaktą grietinėlę į maskarponės mišinį, kol ji visiškai susimaišys.
- Įtarkuokite citrinos žievelę ir švelniai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų kreme.
- Kai pyragas visiškai atvės, perpjaukite jį horizontaliai į du lygius sluoksnius.
- Apatinį sluoksnį padėkite ant torto padėklo arba serviravimo lėkštės. Jei naudojate paprastą sirupą arba likerį, lengvai aptepkite juo pyrago sluoksnį.
- Tolygiai paskirstykite pusę maskarponės kremo ant apatinio sluoksnio. Jei naudojate uogas, pusę jų išdėliokite ant kremo.
- Uždėkite antrą pyrago sluoksnį ir pakartokite su likusiu kremu ir uogomis.
- Pyragą palaikykite šaldytuve bent 2 valandas arba geriausia per naktį, kad skoniai susimaišytų ir kremas sustingtų.
- Prieš patiekdami, pabarstykite viršų cukraus pudra, kad būtų elegantiška apdaila.
Pastabos
Istorija
Maskarponės kremo pyragų ištakos siekia šiaurinę Italiją, ypač Lombardijos regioną, kur maskarponės sūris pirmą kartą buvo gaminamas XVI a. pabaigoje. Ko galbūt nežinote, tai kad maskarponė iš pradžių buvo sūrio gamybos šalutinis produktas, gaminamas iš kitų sūrių išrūgų.
XVIII amžiuje kūrybingi italų kepėjai pradėjo dėti šį kreminį sūrį į desertus. Garsusis tiramisu su maskarponės kremu buvo sukurtas tik septintajame dešimtmetyje Veneto regione. Tačiau paprasti maskarponės kremo pyragaičiai dešimtmečiais lenkė tiramisu.
Pastebėsite, kad šie pyragai tarptautinį populiarumą įgijo devintajame dešimtmetyje, kai italų virtuvė išgyveno pasaulinį atgimimą. Šiandieninis receptas atspindi šimtmečių rafinuotumą, kartu leidžiant įpinti asmeninių detalių, kurios namų kepimą daro tokį naudingą.
Baigiamosios mintys
Naminio maskarponės kremo pyrago kūrimas yra daugiau nei kepimas; jis susieja jus su šimtmečius trukusia itališka kulinarine tradicija. Kai tą šilkinę maskarponę įmaišote į šviežiai plaktą grietinėlę ir sluoksniuojate ją tarp subtilaus biskvito, dalyvaujate per kartas tobulintame kulinariniame rituale.
Neišsigąskite proceso. Net jei jūsų pirmasis bandymas nėra tobulas, sodrus, kreminis skonis vis tiek išryškės. Atminkite, kad šį desertą galima suasmeninti – įdėkite sezoninių uogų, apšlakstykite kava arba įmaišykite mėgstamo likerio.
Svarbiausia yra patirtis: terapinis maišymo ritmas, laukimas kepant ir džiaugsmas dalintis savo kūriniu su artimaisiais. Jūsų maskarponės kremo tortas yra ne tik desertas – tai valgomas prisiminimas, kuris dar kuriamas.