Ar kada susimąstėte, kodėl 72 % vaflių entuziastų renkasi trapius vaflius, o ne tvirtesnius? Jūs ne vieni. Šių belgiškų lobių švelni tekstūra paverčia įprastus pusryčius įsimintina kulinarine patirtimi. Jų ploni, kaip popierius, kraštai puikiai traška, o vidus tiesiog tirpsta ant liežuvio. Turtinga šių delikatesų istorija suteikia įdomių įžvalgų apie Europos didikų įtaką šiandienos pusryčių stalui. Istorija apie tai, kaip trapūs vafliai užkariavo Ameriką, gali jus nustebinti.
Svarbiausios išvados
- Belgiški debesų vafliai yra lengvesnės, trapesnės tekstūros, kuri tirpsta burnoje su traškiais kraštais.
- Šiems subtiliems vafliams reikia išplakti kiaušinių baltymus iki standžių putų ir įmaišyti plaktą grietinėlę.
- Trapi tekstūra sukuria tobulą kontrastą tarp traškios išorės ir minkšto, puraus vidaus.
- Paruošimas trunka maždaug 15 minučių, iš kurių 20 minučių kepimo laikas, porcija 6 asmenims.
- Dėl subtilios vaflio struktūros jis puikiai sugeria sirupus ir užpilus, netapdamas permirkęs.
Trapūs vafliai – Receptas


Trapūs vafliai
Sudedamosios dalys
- 300 g universalių miltų
- 50 g cukraus
- 5 g (1 arb. šaukštelis) kepimo miltelių
- 2 g (½ arb. šaukštelio) kepimo sodos
- 3 g (½ arb. šaukštelio) druskos
- 5 ml (1 arb. šaukštelis) vanilės ekstrakto
- 3 g (½ arb. šaukštelio) malto cinamono
- 3 dideli kiaušiniai, perskirti
- 60 g ištirpinto sviesto
- 250 ml pieno
- 125 g natūralio jogurto
- 100 ml riebios grietinėlės, išplaktos iki minkštų putų
Instrukcijos
- Dideliame dubenyje išplakite miltus, cukrų, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską ir cinamoną.
- Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, ištirpintą sviestą, pieną, jogurtą ir vanilės ekstraktą. Maišykite iki vientisos masės.
- Palaipsniui suberkite šlapius ingredientus į sausus ingredientus, švelniai maišydami, kol viskas susijungs. Būkite atsargūs ir nepermaišykite; keli maži gumulėliai yra priimtini.
- Švariame, sausame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus, kol susidarys standžios putos. Tai paprastai trunka 3–4 minutes elektriniu plaktuvu.
- Gumine mentele švelniai įmaišykite trečdalį išplaktų kiaušinių baltymų į tešlą, kad ji būtų puresnė.
- Atsargiai įmaišykite likusius kiaušinių baltymus, palikdami mišinyje kuo daugiau oro.
- Įmaišykite plaktą riebią grietinėlę, minimaliai maišydami, kad išsaugotumėte lengvą tekstūrą.
- Įkaitinkite vaflinę pagal gamintojo instrukcijas, tada lengvai patepkite kepimo purškikliu arba patepkite aliejumi.
- Į įkaitintos vaflinės vidurį įpilkite maždaug 120 ml tešlos. Švelniai uždarykite dangtį nespausdami.
- Kepkite 3–4 minutes arba kol vaflis taps aukso rudos spalvos. Neatidarykite vaflinės per anksti, nes dėl to trapus vaflis gali susmukti.
- Iškepus, atsargiai išimkite vaflį šakute arba silikoninėmis žnyplėmis, kad jis nesuplyštų.
- Patiekite nedelsdami, kad tekstūra būtų geriausia, nes šie vafliai netrukus po kepimo pradeda prarasti savo subtilų traškumą.
Pastabos
Istorija
Subtilūs vafliai atsirado XVIII amžiaus pabaigoje tarp Europos didikų kaip rafinuota alternatyva sotesniems valstiečių patiekalams. Jų ištakos siekia Belgijos aristokratiją, kur specializuotos geležies plokštės sukūrė būdingą galąstuvą.