Neįmanoma pranokti malonumo, kurį suteikia traškaus vaflio įkandimas – tobulas kontrastas tarp auksinės išorės ir minkšto, gaivaus vidaus. Nesvarbu, ar esate savaitgalio vėlyvųjų pusryčių entuziastas, ar pusryčių vakarienei mėgėjas, šios kulinarinės klasikos įvaldymas pakelia jūsų virtuvės įvaizdį. Paslaptis slypi ne tik recepte, bet ir iš kartos į kartą perduodamuose metoduose. Kas daro šiuos grotelių formos skanėstus tokius universalius? Atsakymas gali jus nustebinti, kai atrasite jų įspūdingą kelionę nuo viduramžių židinių iki šiuolaikinių stalviršių.
Svarbiausios išvados
- Kukurūzų krakmolas ir plakti kiaušinių baltymai sukuria vaflius su traškia išore ir puriu vidumi.
- Pasukų pienas suteikia subtilaus rūgštumo, kartu paryškindamas išskirtinį traškų vaflių apvalkalą.
- Venkite permaišyti tešlą, kad išlaikytumėte purumą ir pasiektumėte tobulą traškią tekstūrą.
- Vaflius laikykite šiltus ir traškius orkaitėje po kepimo partijomis.
- Kokybiška vaflinė yra būtina norint pasiekti nuosekliai traškių rezultatų.
Receptas


Traškūs vafliai
Sudedamosios dalys
- 250 g universalių miltų
- 30 g kukurūzų krakmolo
- 10 g kepimo miltelių
- 5 g kepimo sodos
- 3 g druskos
- 25 g granuliuoto cukraus
- 2 dideli kiaušiniai, perskirti
- 400 ml pasukų
- 80 ml augalinio aliejaus
- 5 ml vanilės ekstrakto
- 2 g malto cinamono
- 30 g ištirpinto sviesto
Instrukcijos
- Įkaitinkite vaflinę pagal gamintojo instrukcijas.
- Dideliame dubenyje gerai išplakite miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską, cinamoną ir cukrų.
- Atskirame vidutinio dydžio dubenyje išplakite kiaušinių trynius, pasukas, augalinį aliejų, ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Kitame švariame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus, kol susidarys standžios putos, maždaug 2–3 minutes.
- Supilkite šlapius ingredientus į sausus ir švelniai maišykite, kol vos vos susijungs. Tešloje vis dar turėtų būti keletas gumulėlių.
- Gumine mentele švelniai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus į tešlą, kol vos vos susijungs. Būkite atsargūs ir nepermaišykite, nes tai gali išblukinti baltymus.
- Vaflinę lengvai patepkite kepimo purškikliu arba teptuku su trupučiu augalinio aliejaus.
- Į įkaitintos vaflinės vidurį įpilkite maždaug 120–180 ml tešlos (tikslus kiekis priklausys nuo jūsų vaflinės dydžio).
- Uždarykite dangtį ir kepkite, kol vaflis taps auksinės rudos spalvos ir traškus, maždaug 3–5 minutes.
- Atsargiai išimkite vaflį ir padėkite ant grotelių, kad išliktų traškus. Venkite dėti vaflius vieną ant kito, nes jie taps permirkę.
- Pakartokite su likusia tešla, prireikus pakoreguodami kiekį pagal savo vaflinę.
- Patiekite nedelsdami su mėgstamais priedais, tokiais kaip klevų sirupas, švieži vaisiai, plakta grietinėlė arba sviestas.
Pastabos
Istorija
Nors šiuolaikinis vaflis, kuriuo mėgaujamės šiandien, atrodo tipiškai amerikietiškas, vaflių istorija siekia daugiau nei tūkstantį metų, viduramžių Europą. Ankstyviausi vafliai buvo kepami tarp dviejų metalinių lėkščių su ilgomis rankenomis virš atviros ugnies. Šie paprasti, tinklelio formos pyragaičiai senovės Graikijoje buvo žinomi kaip „vafliai“.