Įsivaizduokite, kad rengiate mielus žiemos pietus ir norite patiekti ką nors gaivaus ir sezoniško. Burokėlių ir morkų salotos – tai spalvingas, turtingų medžiagų kupinas garnyras, kuris puikiai dera prie sotesnių patiekalų. Pamatysite, kad jų saldus traškumas ir pikantiškas padažas yra sveikintinas kontrastas sotiems žiemos patiekalams. Tačiau kokia yra šių paprastų salotų istorija ir kaip padaryti, kad jos iš tiesų išsiskirtų prie jūsų stalo?
Pagrindinės išvados
- Burokėlių ir morkų salotos – maistingas, energingas patiekalas, idealiai tinkantis žiemai, kuriame naudojamos sezoninės šakninės daržovės, kuriose gausu vitaminų ir antioksidantų.
- Salotose derinami tarkuoti žali burokėliai ir morkos su petražolėmis, skrudintomis saulėgrąžų sėklomis ir aštriu citrinų ir medaus padažu.
- Salotos greitai paruošiamos, jų nereikia virti, jas galima patiekti iš karto arba atšaldytas iki dviejų valandų.
- Tradicinės Europos virtuvėje šios salotos dėl ilgo šakniavaisių galiojimo laiko turi žiemos patiekalų istoriją.
- Receptas lengvai pritaikomas veganiškai mitybai, jį galima pagardinti prieskoniais, razinomis ar obuoliais, kad salotos įgautų papildomo skonio ir saldumo.
Receptas


Burokėlių ir morkų salotos žiemai
Sudedamosios dalys
- 250 g žalių, nuluptų ir sutarkuotų burokėlių
- 200 g morkų, nuluptų, sutarkuotų
- 30 g šviežių petražolių, susmulkintų
- 30 g skrudintų saulėgrąžų sėklų
- 1 citrina, tik sultys (apie 30 ml)
- 100 g paprastojo graikiško jogurto
- 1 šaukštas (15 ml) alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis (5 ml) medaus
Instrukcijos
- Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus burokėlius ir tarkuotas morkas.
- Į daržoves suberkite smulkintas petražoles ir skrudintas saulėgrąžas.
- Nedideliame dubenyje suplakite citrinos sultis, alyvuogių aliejų ir medų, kol gerai susimaišys.
- Užpilkite padažą ant salotų ir viską išmaišykite, kol tolygiai pasidengs.
- Salotas padalykite į serviravimo dubenėlius arba lėkštes.
- Ant kiekvienos porcijos uždėkite po šaukštą graikiško jogurto.
- Patiekite iš karto arba prieš patiekdami atšaldykite šaldytuve iki 2 valandų, jei norite atšaldyto patiekalo.
Pastabos
Istorija
Nors burokėlių ir morkų salotos gali atrodyti kaip šiuolaikinė sveikatingumo tendencija, jų šaknys siekia šimtmečius Europos virtuvėje. Jei pažvelgsite į senąsias kulinarines knygas, rasite abiejų daržovių, įtrauktų tiek į sočius žiemos patiekalus, tiek į paprastas salotas.
Žmonės vertino burokėlius ir morkas dėl jų gebėjimo gerai išsilaikyti šaltaisiais mėnesiais, užtikrinant būtiniausias maistines medžiagas, kai trūko šviežių produktų. Rytų Europoje šiuos ingredientus rasite tradicinėse salotose, dažnai derinamose su actu, aliejumi ir žolelėmis.
Plečiantis prekybai, virėjai eksperimentavo su naujais skoniais ir pateikimo būdais, tačiau pagrindinis patrauklumas – traškios morkos, žemiški burokėliai – išliko. Šiandien gamindami šias salotas, tęsite kvapnų palikimą. Jūs ne tik laikotės recepto, bet ir bendraujate su kartomis, kurios puoselėjo šiuos žiemos patiekalus.
Galutinės mintys
Nesvarbu, ar ieškote greito garnyro, ar energingo stalo papildymo, burokėlių ir morkų salotos kiekviename kąsnyje suteikia ir kvapą, ir maistingumą.
Jums nereikia sudėtingų technologijų ar retų ingredientų – tik šviežių produktų ir paprasto padažo. Šios salotos dėl savo sausumo ir traškumo puikiai tinka žiemą, kai norisi ko nors gaivaus, bet sotaus.
Be to, padažą galite lengvai koreguoti, pridėti riešutų, sėklų ar žolelių pagal savo skonį.