KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Kepiniai

Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

pagal Eleonora Kleodaitė
29 spalio, 2025
į Kepiniai
479 14
0
Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms
740
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Ar žinojote, kad auksiniais varškėčiai mėgaujamasi daugiau nei 30 Rytų Europos ir Rusijos šalių, kiekvienas su savo unikaliu prieskoniu? Šių lengvų, purių skanėstų rasite vasaros festivaliuose ir šeimos susibūrimuose visame regione. Paprastas jų paruošimas slepia sudėtingą skonį – pikantišką varškės sūrį, subalansuotą su saldžiu medumi ir ryškiomis citrusinių vaisių natomis. Nesvarbu, ar ieškote naujo pusryčių varianto, ar popietės skanėsto, šie saulėtos dienos malonumai siūlo kažką ir pažįstamo, ir gaivinančiai kitokio.

Svarbiausios išvados

  • Šie auksinės spalvos kepti varškėčiai yra lengvos tekstūros ir ryškaus citrusinių vaisių skonio, puikiai tinkantys vasaros malonumams.
  • Receptas užtrunka vos 35 minutes ir iš jo gaunamos 8 porcijos, kurių kiekvienoje yra tik 285 kalorijos.
  • Šviežia citrinos žievelė ir sultys suteikia gaivinančio skonio, kuris subalansuoja varškės sūrio sodrumą.
  • Patiekite su sezoninėmis uogomis, medumi ir grietine – tai gardus, lengvas šilto oro desertas.
  • Manų kruopos ir vidutinio riebumo varškės sūris sukuria subtilų vidų po išskirtiniu auksiniu išoriniu sluoksniu.

Auksiniai varškėčiai – Receptas

Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms 0001
Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

Spausdinti receptą
Auksiniai varškėčiai yra mėgstamas lietuviškas skanėstas, kuriame dera kreminis varškės sūrio skonis su gardžiu auksiniu plutele. Šie švelnūs, šiek tiek saldūs pyragaičiai jau ištisas kartas yra lietuvių namų pagrindinis patiekalas, dažnai patiekiami kaip pusryčių patiekalas arba lengvas desertas su sezoninėmis uogomis ir žiupsneliu grietinės.
Šis receptas paprastus ingredientus paverčia sočiu patiekalu, kuriame atsispindi geriausios lietuviškos pieno tradicijos. Manų kruopų įdėjimas suteikia šiems pyragams išskirtinę tekstūrą – minkštus viduje ir maloniai tvirtą išorę. Puikiai tinkantys savaitgalio rytams, kai norite kažko ypatingo, bet nesudėtingo, šie auksiniai varškėčiai užpildys jūsų virtuvę viliojančiu aromatu, kuris kvies visus prie stalo.
Patiekalų grupė Kepiniai
Virtuvė Rytų Europos
Raktinis žodis citrinos žievelė, manų kruopos, medus, varškė
Paruošimo laikas 15 minutės minučių
Gaminimo laikas 20 minutės minučių
Porcijos 8
Kalorijos 285

Sudedamosios dalys

  • 500 g varškės (vidutinio riebumo)
  • 2 kiaušiniai
  • 70 g mano kruopų (manų kruopų)
  • 50 g cukraus
  • 1 citrinos žievelė, tarkuota
  • 1 vnt. citrinos sultys
  • 5 ml 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1,25 ml 1/4 šaukštelio druskos
  • 30 g sviesto, tirpinto
  • 30 g miltų, papildomai apvoliojimui
  • 60 ml augalinio aliejaus (augalinio aliejaus), kepimui

Patiekimas:

  • 200 g grietinės
  • 300 ml medaus
  • 200 g šviežių uogų

Instrukcijos

  • Į svarbią dubenį sudėkite varškę ir gerai sutrinkite šakute, kad neliktų galimybę gumulėlių.
  • Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, įdėkite citrinos žievelę, įpilkite citrinos sultis, vanilės ekstraktą ir druską. Viską gerai iš gerai.
  • Į varškės masę suberkite mano kruopas ir įpilkite tirpintą sviestą. Iš iki vientisos masės.
  • Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite pastovėti 15-20 minučių, kad mano kruopos išbrinktų.
  • Paruoškite lėkštę su trupučiu miltų apvoliojimui.
  • Drėgnomis rankomis formuokite apie 6-7 cm skersmens ir 1,5 cm storio paplotėlius. Lengvai apvoliokite juos miltuose iš abiejų pusių.
  • Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Kepkite varškėčius ant vidutinės ugnies po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą.
  • Iškepusius varškėčius ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
  • Atkirame dubenėlyje su vėl grietinę su medumi.
  • Patiekite šiltus varškėčius su grietinės-medaus padažu ir šviežiomis uogomis.

Pastabos

Sėkmingam varškėčių paruošimui svarbu naudoti vidutinio riebumo varškę, nes per liesa gali duoti sausus varškėčius, o per riebi – per minkštus. Jei tešla gavosi per skystą, galite gauti tiek daugiau mano kruopų, o jei per tiršta – įpilkite šlakelį pieno. Kepimo metu stebėkite visą – per karštą keptuvė apdegins varškėčius iš išorės, o vidus liks žalias. Likusiu varškėčius laikyti šaldytuve iki 2 dienų ir pašildyti prieš galima keptuvėje arba mikroban krosnelėje.

Istorija

Kada kulinariniame kraštovaizdyje pirmą kartą pasirodė lietuviški varškės pyragai? Šie gardūs skanėstai datuojami XVI amžiumi, kai pienininkystė klestėjo visame Baltijos regione. Pastebėsite, kad varškės pyragaičiai, vietinių vadinami „varškėčiais“, iš pradžių buvo kepami valstiečių šeimų, naudojant varškės likučius, kad būtų išvengta maisto švaistymo.

Iki XVIII amžiaus jie iš paprasto maisto produkto tapo šventiniu patiekalu, pasirodančiu derliaus šventėse ir šeimos susibūrimuose. Aukso spalvos išorė tapo jų skiriamuoju bruožu XX a., kai patobulėjo kepimo būdai. Jie glaudžiai susiję su rusiškais syrniki ir lenkiškais placki, rodydami Rytų Europos virtuvės tarpusavio ryšį.

Šiandienos receptai nėra nutolę nuo savo kuklių ištakų, nors dabar pamatysite modernių variantų su vaisiais, riešutais ir šokoladu, pritaikytais šiuolaikiniam skoniui.

Baigiamosios mintys

Šie šimtmečių senumo lietuviški skanėstai siūlo daugiau nei tik skanų pasilepinimą – jie yra gyvas ryšys su Baltijos šalių kulinariniu paveldu. Įkandę auksinio varškės pyrago, dalyvaujate tradicijoje, kuri apima ištisas Lietuvos šeimų kartas, renkantis prie virtuvės stalų.

Šie universalūs skanėstai puikiai tiks pusryčiams su šviežiomis uogomis, popietės užkandžiui su kava arba pagardinti medumi ir riešutais elegantiškam desertui. Jų paprastumas švenčia grynus šviežių ūkio ingredientų skonius, o ilgalaikis populiarumas įrodo, kad geras maistas peržengia laiko ribas.

Nesvarbu, ar tyrinėjate savo lietuviškas šaknis, ar tiesiog vertinate pasaulio virtuvę, auksiniai varškės pyragaičiai kviečia sulėtinti tempą ir pasimėgauti šių kuklių, bet nepaprastų skanėstų skoniu bei istorija.

Žymos: citrinos žievelėmanų kruoposmedus
Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

29 spalio, 2025
Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

29 spalio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kepiniai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Maskarponės, varškės desertai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Tortai
  • Tradicinės sriubos
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys citrinos žievelė cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris jautiena juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai medus morkos muskato riešutai obuoliai paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

Draugai

Tlgrm.lt

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.