Kai temperatūra pakyla, o apetitas sumažėja, šalta agurkų sriuba su kefyru taps puikiu vasaros palydovu. Ši Rytų Europos gėrybė atvėsins jus iš vidaus, nes joje susipina traškūs agurkai ir aštrus, probiotinių medžiagų turtingas kefyras – tai raminantis mišinys, kurį paruošti užtruks vos kelias minutes. Prieš jus esantis šviesiai žalias, žolelėmis pasidabinęs dubenėlis ne tik atrodo patrauklus – jame slypi šimtmečius kaupta praktinė išmintis iš regionų, kuriuose karštos vasaros reikalavo kūrybiškų kulinarinių sprendimų.
Pagrindinės išvados
- Šią agurkų sriubą paruošite vos per 20 minučių, o vienoje porcijoje rasite 120 kalorijų.
- Sumaišykite agurkus su kefyru, žolelėmis ir prieskoniais, kad pagamintumėte kreminę, vėsinančią sriubą, puikiai tinkančią vasaros karščiams.
- Prieš patiekdami sriubą atšaldykite bent 2 valandas, kad skonis visiškai atsiskleistų.
- Patiekite dubenėliuose ant ledo su šviežiais agurkų, ridikėlių ir krapų pagardais.
- Rytų Europos receptas paremtas kefyru, kuris suteikia probiotikų ir pikantiško skonio.
Receptas


Šalta agurkų sriuba su kefyru karštoms dienoms
Sudedamosios dalys
- 3 dideli (apie 750 g) nulupti ir supjaustyti agurkai
- 1 l šalto kefyro
- 250 ml atšaldyto daržovių sultinio
- 30 g šviežių krapų, susmulkintų, ir papildomai papuošti
- 10 g šviežių mėtų lapelių, susmulkintų
- 3 skiltelės (15 g) česnako, susmulkintos
- 1 valgomasis šaukštas (15 ml) citrinos sulčių
- 1 šaukštelis (5 ml) druskos
- 1/2 šaukštelio (2,5 ml) šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 100 g ridikėlių, plonai supjaustytų griežinėliais, papuošimui
- 2 valg. šaukštai (30 ml) paprasto pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, apšlakstyti
Instrukcijos
- Pasilikite ketvirtadalį agurko, supjaustykite jį mažais kubeliais ir atidėkite į šalį papuošimui.
- Likusius supjaustytus agurkus sudėkite į maišytuvą arba virtuvinį kombainą ir maišykite iki vientisos masės.
- Į maišytuvą supilkite 750 ml kefyro, daržovių sultinį, krapus, mėtas, česnaką, citrinos sultis, druską ir pipirus.
- Maišykite dideliu greičiu, kol mišinys taps visiškai vientisas ir kreminis, apie 2 minutes.
- Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius, įpilkite daugiau druskos, pipirų arba citrinos sulčių.
- Perpilkite sriubą į didelį dubenį ir įmaišykite likusius 250 ml kefyro, kad sriuba taptų dar tekstūriškesnė.
- Uždenkite dubenį ir laikykite šaldytuve bent 2 valandas, o geriausia – per naktį, kad skoniai atsiskleistų.
- Prieš patiekdami sriubą gerai išmaišykite ir patikrinkite konsistenciją. Jei ji per tiršta, praskieskite ją trupučiu šalto vandens arba didesniu kiekiu kefyro.
- Atšaldytą sriubą išpilstykite į dubenėlius ir papuoškite pasiliktu kubeliais supjaustytu agurku, griežinėliais supjaustytais ridikėliais, pabarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Pastabos
Istorija
Šaltos agurkų sriubos ištakos siekia kelis šimtmečius, ji buvo gaminama pagal įvairias kulinarijos tradicijas, o jos variantų būta visoje Rytų Europoje ir Viduržemio jūros regione. Bulgarai, rusai ir graikai jau seniai mėgsta savitas šio vėsinančio patiekalo versijas, ypač vasaros mėnesiais.
Kefyro, fermentuoto pieno gėrimo, pradžia siekia Kaukazo kalnų regioną, kur piemenys atsitiktinai atrado fermentaciją, kai odiniuose maišeliuose laikytas pienas virto šiuo aštriu gėrimu. Iki XIX a. agurkų sriubos su pienu tapo daugelio slavų virtuvių patiekalais.
Šaltas gaminimo būdas atitinka senovės išmintį – iki šaldymo žmonės suprato, kad tam tikri skonių deriniai (agurkų vėsa ir pieno sodrumas) sukuria natūraliai gaivinančius patiekalus. Tai, kuo mėgaujatės šiandien, tiesiogiai siejasi su ištisomis kartomis praktinių kulinarinių naujovių.
Galutinės mintys
Nors dėl vasaros karščių galite griebtis ledų, ši gaivinanti šalta agurkų sriuba su kefyru yra sveikesnė alternatyva, kuri neatsisakys pasitenkinimo. Kefyro probiotinė nauda kartu su agurkų vandenilinėmis savybėmis sukuria puikią priemonę karštomis dienomis.
Ši sriuba yra pakankamai universali, kad ją galėtumėte pritaikyti su savo daržo žolelėmis ar prieskoniais, atitinkančiais jūsų pageidavimus. Patiekite ją kaip elegantišką vakarienės užkandį arba supakuokite į termosą iškyloms ir išvykoms į paplūdimį.
Nepamirškite prieš patiekdami sriubą kruopščiai atšaldyti, kad ji kuo labiau atgaivintų. Įvaldę pagrindinį receptą, nedvejodami eksperimentuokite su avokadais, arbūzais ar mėtomis, kad gautumėte įdomių variacijų, kurios užtikrins, jog ši vasaros sriuba bus įdomi visą sezoną.