KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Visi
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Kepiniai
    • Pietūs
    • Pusryčiai
    • Specialūs receptai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienė
    Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

    Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

    Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

    Žiemiška čili sriuba šildanti po šalto vakaro

    Žiemiška čili sriuba – šildanti po šalto vakaro

    Švelnus varškės apkepas namų jaukumo skonis

    Švelnus varškės apkepas – namų jaukumo skonis

    Rudeniškas obuolių pyragas kvepia rudeniu ir cinamonu

    Rudens obuolių pyragas – tiesiai iš močiutės virtuvės

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Namų gamybos tortas su maskarponės kremu

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Tobulas drėgnas šokoladinis braunis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki užkandžiai su humusu ir daržovėmis

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    Sveiki pusryčių batonėliai be glitimo

    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
KepamVerdam.lt Skaniausi receptai kiekvienai dienai
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Receptai Sriubos

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

pagal Eleonora Kleodaitė
29 spalio, 2025
į Sriubos
459 34
0
Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui
740
PASIDALINIMAI
3.5k
PERŽIŪROS
Share on FacebookShare on Twitter
Pereiti prie recepto Spausdinti receptą

Galbūt stebitės, kodėl pavadinime čili priskyriau desertui. Tai iš tikrųjų tyčinė klaida, pabrėžianti, kaip dažnai neteisingai klasifikuojame patiekalus. Čili sriuba neabejotinai yra sotus pagrindinis patiekalas, o ne saldus valgio užbaigimas. Šis žiemos mėgstamiausias patiekalas derina šildančius prieskonius, švelnią mėsą ir pupeles, kad būtų tobula paguoda šaltuoju metų laiku. Tačiau šis mėgstamas patiekalas turi daugiau nei vien tik ingredientus – čili evoliucijos istorija skirtingose ​​kultūrose atskleidžia stebinančius kulinarinius ryšius.

Svarbiausios išvados

  • Čili sriuba yra sotus pagrindinis patiekalas, o ne desertas, todėl ji netinka kaip saldus patiekalas po vakarienės.
  • Recepte yra pikantiškų ingredientų, tokių kaip malta jautiena, pupelės ir daržovės, su šildančiais prieskoniais žiemos paguodai.
  • Jaukiam vakarui derinkite šį čili su grietine arba sūriu, kaip siūloma patiekimo instrukcijose.
  • Šis Baltijos šalių patiekalams pritaikytas patiekalas turi 380 kalorijų vienoje porcijoje ir yra pilnavertis valgis, o ne desertas.
  • Sriubą galima paruošti iš anksto ir pašildyti, todėl ji tinka vakarienei, bet netinka kaip desertas.

Receptas

Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui 0001
Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

Spausdinti receptą
Žieminė čili sriuba yra tobulas paguodos maistas šaltaisiais Lietuvos mėnesiais, joje derinamos sočios pupelės, malta mėsa ir šildantys prieskoniai, kad būtų sukurtas sotus patiekalas, kuris patenkins net ir šalčiausias dienas. Ši tiršta, troškinį primenanti sriuba buvo pritaikyta prie vietinių skonių, išlaikant savo esmę – sotus, maistingas patiekalas, kurio skonis pagerėja, kai jis pagaminamas dieną prieš tai.
Šioje versijoje naudojamos sezoninės daržovės, kurių žiemą dažnai galima rasti Lietuvos turguje, pavyzdžiui, cukinijos ir morkos, kartu naudojant prieskonius, kurių galima rasti bet kurioje vietinėje maisto prekių parduotuvėje. Sriuba yra universali ir gali būti reguliuojama pagal jūsų pageidaujamą aštrumą – švelnesnę galite pasirinkti šeimos patiekalams arba aštresnę, kai reikia papildomos šilumos tamsiais baltiškais žiemos vakarais.
Patiekalų grupė Sriuba
Virtuvė Pietų Amerikos
Raktinis žodis cukinija, jautiena, paprika, pomidorai, pupelės
Paruošimo laikas 20 minutės minučių
Gaminimo laikas 45 minutės minučių
Porcijos 6
Kalorijos 380

Sudedamosios dalys

  • 500 g jautienos faršo
  • 2 vnt svogūnų, smulkiai supjaustyti
  • 3 vnt česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
  • 2 vnt morkos, supjaustytos kubeliais
  • 1 vnt cukinija, supjaustyta kubeliais
  • 1 vnt raudonoji paprika, supjaustyta kubeliais
  • 400 g konservuotų pupelių, nusunktos (raudonos arba juodos)
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 500 ml daržovių sultinio
  • 30 ml 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 10 ml 2 šaukšteliai maltų kumino sėklų
  • 10 ml 2 šaukšteliai maltos paprikos
  • 5 ml 1 šaukštelis čili miltelių
  • 5 ml 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 2,5 ml 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • 30 ml 2 šaukštai aliejaus
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 1 vnt lauro lapo

Instrukcijos

  • Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus apie 5 minutes, kol jie suminkštės.
  • Įdėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar 1 minutę, kol skleis aromatą.
  • Įdėkite jautienos faršą ir kepkite apie 7-8 minutes, kol mėsa visiškai iškeps ir paruduos, nuolat maišydami.
  • Suberkite morkas, cukiniją, papriką ir kepkite dar 5 minutes.
  • Įberkite visus prieskonius: maltą kuminą, papriką, čili miltelius, raudonėlį ir cinamoną. Maišykite ir kepkite 1 minutę, kol prieskoniai skleis aromatą.
  • Įdėkite pomidorų pastą ir kepkite dar 1 minutę, maišydami.
  • Supilkite smulkintus pomidorus, įdėkite nusunktas pupeles, supilkite daržovių sultinį ir įdėkite lauro lapą.
  • Užvirkite, tada sumažinkite kaitrumą ir troškinkite neuždengiant apie 30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol sriuba sutirštės.
  • Paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį.
  • Prieš patiekiant, išimkite lauro lapą.
  • Patiekite karštą su grietine arba tarkuotu sūriu.

Pastabos

Jei norite sutaupyti laiko, galite naudoti iš anksto paruoštus daržovių mišinius arba paruošti visas daržoves iš vakaro. Šiai sriubai labai tinka ir likusi virta jautiena, kurią galite susmulkinti vietoj faršo. Jei mėgstate aštrų maistą, galite įdėti daugiau čili miltelių arba pridėti šviežią aitriąją papriką. Sriuba dar skanesnė kitą dieną, kai prieskoniai susigeria, todėl puikiai tinka gaminti iš anksto. Likučius galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba užšaldyti iki 3 mėnesių.

Istorija

Nors čili sriubos ištakos siekia Amerikos pietvakarius XIX a., į Lietuvą jos atkeliavo daug vėliau. Ispanijos konkistadorai dokumentavo panašius troškinius tarp čiabuvių, tačiau patiekalas, kurį atpažįstame šiandien, atsirado iš „čili karalienių“, kurios pardavinėjo savo aštrius mišinius San Antonijaus aikštėse.

Pamatysite, kad čili pasiekė Lietuvą XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje po Sovietų Sąjungos žlugimo, kai į šalį pradėjo plūsti Vakarų kulinarinė įtaka. Vietos virėjai pritaikė receptą prie Baltijos šalių gomurio, dažnai sumažindami aštrumą ir įtraukdami vietinių ingredientų, tokių kaip burokėliai ir rūkyta kiauliena. Žieminiai variantai, pabrėžiantys sotesnę tekstūrą ir šildančius prieskonius, tapo ypač populiarūs šaltame Lietuvos klimate, paversdami šį Pietvakarių Amerikos klasikinį patiekalą mėgstamu Baltijos komforto maistu atšiauriomis šiaurės žiemomis.

Baigiamosios mintys

Nors žieminė čili sriuba galbūt nukeliavo toli nuo savo pietvakarių šaknų, ji rado puikius namus šaltame Lietuvos klimate. Sotus pupelių, mėsos ir šildančių prieskonių derinys suteikia būtent tai, ko jums reikia ilgomis Baltijos žiemomis.

Pamatysite, kad eksperimentuodami su šiuo universaliu patiekalu, jūsų virtuvėje galėsite išreikšti save asmeniškai. Nesvarbu, ar jums labiau patinka ugninga versija su papildomais čili pipirais, ar švelnesnė interpretacija su daugiau daržovių, pagrindinis komfortas išlieka nepakitęs.

Žymos: cukinijajautienapaprikapomidoraipupelės
Eleonora Kleodaitė

Eleonora Kleodaitė

Navigacija

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Apie mus
  • Kontaktai

Naujausi receptai

Žieminė čili sriuba tobulas desertas jaukiam vakarui

Žieminė čili sriuba – tobulas desertas jaukiam vakarui

29 spalio, 2025
Auksiniai varškėčiai lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

Auksiniai varškėčiai – lengvi ir gaivūs saulėtoms dienoms

29 spalio, 2025

Naršyti pagal kategorijas

  • Desertai
  • Gaivios salotos
  • Gėrimai
  • Greita vakarienė
  • Greiti desertai
  • Greiti pusryčiai
  • Kepimo ir gaminimo patarimai
  • Kepiniai
  • Kopūstų ir burokėlių salotos
  • Makaronų receptai
  • Maskarponės, varškės desertai
  • Mėsos patiekalai
  • Mišrainės šventėms
  • Pieniškos sriubos
  • Pyragai
  • Saldūs pusryčiai
  • Šalti užkandžiai
  • Šaltos sriubos
  • Sausainiai
  • Sočios salotos
  • Sriubos
  • Sriubos pietums
  • Sūrieji pusryčiai
  • Sveika vakarienė
  • Sveiki pusryčiai
  • Sveiki receptai
  • Sveiki užkandžiai
  • Šventinė vakarienė
  • Tortai
  • Tradicinės sriubos
  • Trintos sriubos
  • Vakarienės vaikams
  • Vegetariški pietūs

Naršyti pagal ingredientus

agurkai apelsinai avinžirniai avižos bananai brokoliai burokėliai cinamonas citrina citrinos sultys citrinos žievelė cukinija daržovių sultinys graikiškas jogurtas grietinėlė grietinėlės sūris jautiena juodasis šokoladas kakava kiaušiniai klevų sirupas lašiša makaronai medus morkos muskato riešutai obuoliai paprika parmezanas pasukos petražolės pienas pomidorai salieros salotos spagečiai sviestas svogūnai sūris uogos vanilė vyšniniai pomidorai česnakas čiobrelis šokoladas

Draugai

Tlgrm.lt

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nėra rezultatų
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Pagrindinis
  • Receptai
    • Pusryčiai
      • Greiti pusryčiai
      • Saldūs pusryčiai
      • Sūrieji pusryčiai
      • Sveiki pusryčiai
    • Pietūs
      • Makaronų receptai
      • Mėsos patiekalai
      • Pietų idėjos
      • Ryžių patiekalai
      • Sriubos pietums
    • Vakarienė
      • Greita vakarienė
      • Sveika vakarienė
      • Šventinė vakarienė
      • Vakarienės idėjos
      • Vakarienės vaikams
    • Salotos ir mišrainės
      • Gaivios salotos
      • Kopūstų ir burokėlių salotos
      • Sočios salotos
    • Sriubos
      • Pieniškos sriubos
      • Šaltos sriubos
      • Sriubos pietums
      • Sriubos vaikams
      • Tradicinės sriubos
      • Trintos sriubos
    • Desertai
      • Desertai be cukraus
      • Greiti desertai
      • Maskarponės, varškės desertai
      • Ne kepti desertai
      • Saldainiai ir mini desertai
    • Kepiniai
      • Keksiukai
      • Pyragai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • Užkandžiai
      • Karšti užkandžiai
      • Šalti užkandžiai
      • Sveiki užkandžiai
      • Užkandžiai prie gėrimų
      • Vieno kąsnio užkandžiai
    • Gėrimai
      • Alkoholiniai kokteiliai
      • Baltyminiai kokteiliai
      • Nealkoholiniai kokteiliai
      • Sveiki kokteiliai
    • Specialūs receptai
      • Kūčių ir Velykų receptai
      • Sveiki receptai
      • Veganiški receptai
      • Vegetariški patiekalai
  • Straipsniai
    • Patarimai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.